Članak

RASTU I KREDITNA ZADUŽENJA

SKUPŠTINA KS Na kraju 2022. godine suficit bio skoro 56 miliona KM, a sada je Kanton Sarajevo u minusu više od 80 miliona KM

(Patria) - Na današnjem nastavku Skupštine KS zastupnici raspravljaju o Izvještaju o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za period od 01.01. do 31.12.2022. godine.

No, ova tačka otvorila je i pitanja o aktuelnoj finansijskoj situaciji s obzirom da je Kanton Sarajevo u finansijskim problemima. Revizorski izvještaj za 2023. godinu pokazao je da KS ima deficit od 80 miliona KM.

Zastupnici iz vladajućih stranaka govorili su o smanjenju pondera za Kanton Sarajevo te da je to utjecalo na smanjen priliv novca od PDV-a u Budžet KS.

Šef Kluba SDA Mahir Dević kazao je kako se radi o kreiranju finansijskih politika, odnosno sposobnosti i nesposobnosti onih koji vode Kanton i Ministarstvo finansija.

Kada je riječ o Budžetu KS za 2022. godinu tada je ostvaren suficit od 55.713.494 KM.

"Nakon izvršenih svih dospjelih obaveza, evidentiranja povučenih kreditnih sredstava, stanje bilansne evidencije svih kredita sa 31.12.2022. godine iznosi 346.939.939,61 KM. U periodu 01.01. do 31.12.2022. godine ostvareni su prihodi i primici u iznosu 1.202.987.363 KM, a izvršeni rashodi i izdaci u iznosu 1.147.273.869 KM", navodi se u Izvještaju.

Zastupnica DF-a Marijela Margeta-Hašimbegović istakla je da su probijeni svi rokovi za usvajanje ovog izvještaja.

"Dužni smo ostaviti sliku tijela koji je odgovoran prema zakonima koji donosi. Smatram da je ovo neprimjeren odnos Skupštine KS prema ovom dokumentu. Jako je važno štititi budžet kao što štitimo interese građana. Velika su kreditna zaduženja za ZOI '84, Skenderiju, a ne vidimo napredak ovih preduzeća. Ne optužujem nikoga, ali sva ova kašnjenja, sav ovaj nesistematičan rad upućuje me da stvorim takav odnos prema radu ove Skupštine", kazala je Margeta-Hašimbegović.

Zastupnica Vedrana Vujović (DF) podsjetila je da ova sjednica započela 15. novembra 2023. godine što pokazuje da se ovako značajan dokument usvaja sada drugu godinu nakon ovog budžeta.

"Dvije godine slušamo o ponderu i kako će se negativno odraziti na Budžet KS. Ali građani vas nisu birali da se opravdavate već da nalazite mogućnosti kako da se premosti taj gubitak. Mi smo kao zastupnici opozicije propitivali da li KS može da iznese kreditna zaduženja. Vi ste nas ubjeđivali da može. Trebamo koristiti benefite Evropske unije i njihovih sredstava, pa da pokušamo premostiti negativne posljednice ovog pondera", kazala je Vujović.

#BiH #Budžet #kreditnazaduženja #SkupštinaKS