Članak

UPOZORENJA

Macron rekao Netanyahuu da ne smije zaboraviti da je Izrael stvoren odlukom UN-a

(Patria) - Pozivajući se na rezoluciju koju je u novembru 1947. usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija o planu podjele Palestine na jevrejsku i arapsku državu, Macron je upozorio izraelskog premijera da ne zaboravi da je „njegova zemlja stvorena odlukom UN-a“, javio je AFP.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne bi trebao zaboraviti da je njegova zemlja stvorena kao rezultat rezolucije koju su usvojile Ujedinjene nacije, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron kabinetu u utorak, pozivajući Izrael da se pridržava odluka UN-a.

Tenzije su porasle između Netanyahua i Macrona, a francuski lider je prošle sedmice insistirao da je zaustavljanje izvoza oružja koje Izrael koristi u Gazi i Libanu jedini način da se zaustave sukobi.

Francuska je također više puta osuđivala izraelsku vatru na mirovne snage UN-a u južnom Libanu, među kojima je i francuski kontingent.

„Gospodin Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a“, rekao je Macron na sedmičnom sastanku francuske vlade, pozivajući se na rezoluciju koju je u novembru 1947. usvojila Generalna skupština Un-a o planu podjele Palestine na jevrejsku i arapsku državu.

„Stoga nije vrijeme za zanemarivanje odluka UN-a“, dodao je, dok Izrael vodi kopnenu ofanzivu protiv Hezbollaha kojeg podržava Iran u južnom Libanu, gdje su raspoređene snage UN-a.

Njegove komentare sa sastanka iza zatvorenih vrata u Jelisejskoj palati citirao je učesnik koji je razgovarao za AFP i zamolio da ostane neimenovan.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1701 navodi da samo libanska vojska i mirovna misija UN-a UNIFIL trebaju biti raspoređene u južnom Libanu.

Netanyahu je u nedjelju pozvao UN da premjesti 10.000 mirovnjaka na jugu Libana, uključujući 700 francuskih vojnika, sa „puta štete“, rekavši da ih Hezbollah koristi kao „ljudski štit“.

#France #Gaza #Hezbollah #Israel #Lebanon #Macron #Netanyahu #Palestine #UN #UNIFIL #Svijet