Članak

PREMIJER ZDK

Pivić 'nacrtao' Schmidtu: Historija je Izetbegovića svrstala na stranu dobra i pravde, a Mladića na stranu zločina i zla

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić komentarisao je izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da su podjednak problem fotografije u udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića.

(Patria) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić komentarisao je izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta da su podjednak problem fotografije u udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića.

Pivić naglašava da Schmidt pokušava izjednačiti dvije osobe koje je historija sama svrstala na dvije različite strane - rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića na stranu dobra i pravde, a Ratka Mladića na stranu zločina i zla.

"Naša djeca moraju učiti istinu da je Armija RBiH pod komandom rahmetli Izetbegovića branila najveće civilizacijske vrijednosti te da je bio intelektualac i mislilac priznat na Istoku i Zapadu.

Vojska Rs pod komandom Mladića počinila je najstrašnije zločine u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, zbog čega je osuđen pred Haškim sudom.

To su historijske i pravne činjenice koje se kao takve poštuju i nisu predmet preispitivanja. Svako preispitivanje je historijski revizionizam", poručio je Pivić na svom Facebook profilu.

#AlijaIzetbegović #ChristianSchmidt #historija #NezirPivić #premijerzdk #RatkoMladić #visokipredstavnik #BiH