Članak

ANGAŽIRAO I ADVOKATSKU KUĆU

Ambasada Francuske: Schmidt je samoinicijativno tražio da govori u Strazburu

(Patria) - Potez visokog predstavnika ne proizilazi iz mandata Vijeća za provođenje mira.

"Radi se o potezu koji je inicirao visoki predstavnik a koji ne proizilazi iz mandata Vijeća za provođenje mira (PIC)", stav je Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

Takav stav je prenesen portalu Politicki.ba nakon što je i ovoj članici PIC-a poslan upit povodom najavljenog nastupa Christiana Schmidta pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR) na kojem će se razmatrati prvostepena odluka u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH.

Slaven Kovačević žalio se da je diskriminiran u Bosni i Hercegovini i pri izboru delegata Doma naroda Državnog parlamenta.

ECHR je presudio da mu je apelacija osnovana i da jeste diskriminiran. Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica za izbor svih članovaa Predsjedništva, ali i svih delegata Doma naroda BiH.

Sud u Strazburu će, nakon poteza bez presedana gdje su se vlasti BiH žalile na tu presudu na sjednici Velikog vijeća, odlučiti da li će potvrditi prvostepeno rješenje Malog vijeća ECHR-a.

Na tom razmatranju pojavit će se i visoki predstavnik Christian Schmidt.

On je za taj samoinicijativni čin čak angažirao posebnu advokatsku firmu iz Londona.

I Ambasadi Francuske, kao i SAD, Velike Britanije, Turske... poslali smo upit kako gledaju na te aktivnosti Schmidta.

Pitali smo da li su upoznati sa detaljima aktivnosti visokog predstavnika u ovom slučaju, kako gledaju na njegov zahtjev da se obrati Sudu u Strazburu, podržavaju li njegovo uključivanje, je li ih visoki predstavnik ili advokatska firma koja ga zastupa informirao o tome, te zašto je isključen Pravni odjel OHR-a?

"Francuska poštuje nezavisnost Evropskog suda za ljudska prava na kome je da suvereno procijeni sadržaj i domet takvog poteza. Mi ne komentiramo procedure na Sudu", odgovorili su iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

#aktuelno #ChristianSchmidt #Evropskisudzaljudskaprava #Strazbur #visokipredstavnik