Članak

POČINJE U 12 SATI

Svečana inauguracija novog rektora Univerziteta u Sarajevu Tarika Zaimovića u Vijećnici

(Patria) - Svečana inauguracija rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2024 – 2028. godina Tarika Zaimovića bit će održana danas u sarajevskoj Vijećnici s početkom u 12 sati. Zaimović je 20. rektor po redu za 75 godina postojanja UNSA.

Prema programu ceremonije završni govor održat će prof. dr. Rifat Škrijelj koji je bio rektor Univerziteta u Sarajevu u dva mandatna perioda 2016–2020. i 2020–2024. godina.

Zvanicama će se obratiti i Imran Pašalić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

A zatim će uslijediti inauguracijski govor prof. dr. Tarika Zaimovića, rektora Univerziteta u Sarajevu u mandatnom periodu 2024–2028. godina.

Pripremljen je i prigodan muzički program u izvedbi Zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta i tria Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Senat UNSA jučer je održao sjednicu na kojoj je zaključeno da Senat ostaje pri odluci o izboru rektora Tarika Zaimovića, te da se taj stav dostavi i osnivaču Kantonu Sarahevo odnosno Vladi KS i Skupštini KS, a nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove 2. septembra UNSA-i dostavila rješenje kojim se naređuju rektoru da poništi izbor rektora kao i sam konkurs.

Škrijelj je na jučerašnjoj press konferenciji kazao da se nasrtaj na autonomiju Univerziteta mora zaustaviti, te da će biti upućena žalba Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS na rješenje KUIP-a. Izvjesno je da će cijeli slučaj završiti na sudu.

#inauguracija #rektor #RifatŠkrijelj #TarikZaimović #BiH