Članak

REAKCIJA

Sjeverna Koreja kritikuje američko raspoređivanje nuklearnih sredstava u Južnoj Koreji

(Patria) - Ministarstvo odbrane Sjeverne Koreje osudilo je raspoređivanje nuklearnih strateških sredstava Sjedinjenih Američkih Država u Južnoj Koreji, izvijestio je jutros državna agencija KCNA, dok se Seul pripremao za rijetku vojnu paradu povodom Dana oružanih snaga, prenio je Reuters.

Kim Kang Il, zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje, optužio je Washington da vodi
„nepromišljeni vojni blef“ i podstiče napetost tako što je nedavno poslao podmornicu na
nuklearni pogon u Južnu Koreju i ponovo letio B-1B bombarderom za planiranu paradu.
Južnokorejski mediji su izvijestili da će se bombarder B-1B pridružiti paradi zakazanoj za utorak poslijepodne, leteći iznad Seula zajedno sa savezničkim borbenim avionima i drugim avionima.

Južnokorejska vojska i američke snage Koreja nisu potvrdile učešće bombardera, ali je
ministarstvo odbrane Seula saopštilo da parada djelimično ima za cilj da pokaže vojnu moć kao sredstvo odvraćanja od napada Sjeverne Koreje.

Kim je rekao da je američka demonstracija sile istakla njen strateški nedostatak na Korejskom poluostrvu u odnosu na Sjevernu Koreju, kao i „hroničnu nuklearnu fobiju“ Seula. On je pozvao na nove mjere kao odgovor.

„Takve nove akcione planove možemo da ispitamo bilo kada i da ih sprovedemo“, rekao je, obećavajući da će nastaviti da poboljšava „snažno odvraćanje od rata“.

Prošle sedmice, Kim Yo Jong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, kritikovala je
prisustvo američke nuklearne podmornice u Južnoj Koreji, koja je pristala u lučkom gradu Busanu kako bi nabavila zalihe i omogućila članovima posade da se odmore.

#JužnaKoreja #SjevernaKoreja #Svijet