Članak

Američki senator Kelly: Izrael koristio bombu američke proizvodnje u napadu na šefa Hezbollaha

(Patria) - Bomba kojom je Izrael prošle sedmice ubio vođu Hezbolalha Sayyeda Hassana Nasrallaha u Bejrutu bila je navođeno oružje američke proizvodnje, rekao je u nedjelju američki senator, prenio je Reuters.

Mark Kelly, predsjedavajući Senatskog podkomiteta oružanih snaga, rekao je da je Izrael koristio bombu serije Mark 84 od 2000 funti (900 kilograma), tokom intervjua za NBC. Njegova izjava predstavlja prvi američki pokazatelj o tome kakvo je oružje korišteno.

„Vidimo više upotrebe navođene municije, JDAM-a, i nastavljamo da obezbjeđujemo to oružje“, rekao je Kelly, koristeći skraćenicu za „municiju za zajednički direktni napad“

„Ta bomba od 2.000 funti koja je korištena, to je bomba serije Mark 84, da se ubije Nasrallah“, rekao je.

Izraelska vojska saopštila je u subotu da je eliminisala Nasrallaha u napadu na centralni štab grupe u južnom predgrađu Bejruta. Izraelska vojska je odbila da komentariše koje je oružje korišteno u napadu.

JDAM-ovi pretvaraju standardnu ​​nenavođenu bombu koristeći krila i GPS sistem za navođenje u navođeno oružje. SAD su izraelski dugogodišnji saveznik i najveći dobavljač oružja.

#Bejrutu #Hassana #Hezbolalha #Izrael #MarkKelly #Nasrallaha #NBC #Reuters #Sayyeda #Senatskog #Svijet