Članak

SUKOB

Predsjednik Kipra: SAD i Francuska rade na diplomatskoj inicijativi za Liban

(Patria) - Sjedinjene Američke Države i Francuska pokušavaju postići privremeni sporazum o zaustavljanju neprijateljstava između Izraela i libanskog Hezbollaha s ciljem otvaranja širih diplomatskih razgovora, izjavio je u srijedu kiparski predsjednik Nikos Christodoulides.

„Ne vidim da možemo imati (široki) sporazum, već oblik privremenog sporazuma kako bismo izbjegli dalju eskalaciju. Ovo je trenutno napor, posebno Sjedinjenih Država i Francuske“, rekao je Christodoulides Reutersu na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Mediteransko ostrvo Kipar najbliža je država članica Evropske unije, oko 264 km od Libana. Bio je na čelu napora za pomorsku pomoć Gazi i ima ključni interes za razvoj događaja u Libanu ako se pojavi potreba za evakuacijom stranih državljana.

Christodoulides je rekao da je razgovarao sa libanskim premijerom Najibom Mikatijem i
francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u New Yorku i telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

„Tokom posljednjih dana ima dosta razmatranja kako bi se izbjegla dalja eskalacija, posebno s Libanom. Postoji diplomatska inicijativa Sjedinjenih Država i Francuske“, rekao je, dodajući da bi sastanci u New Yorku mogli biti ključni.

„Izbjegavajte dalju eskalaciju kako biste dali vremena diplomatiji da pronađe trajno rješenje“, rekao je.

#Francuska #Izrael #Kipar #Liban #SAD #Svijet