Članak

MAĐARSKA

Budimpešta se nakon katastrofalnih poplava vraća u normalu

Dvadeset tona mulja i drveća uklonjeno je s ceste odmah nakon što se voda povukla.

(Patria) - Na sjeveru Mađarske počinje procjena šteta nakon poplava, ali na jugu je protok Dunava i dalje četiri puta snažniji od uobičajenog.

Vrhunac vodenog vala još nije izašao iz Mađarske. U Budimpešti su vodostaji pali i grad se ubrzano vraća u normalu, prenosi HRT.

Dvadeset tona mulja i drveća uklonjeno je s ceste odmah nakon što se voda povukla.

Budimpešta vraća svoje pravo lice, ponovo voze sve linije tramvaja i podzemne željeznice.

"Budimpešta se dobro odbranila. Voda je u jednom trenutku ugrozila parlament, ali sve je dobro završilo", "Budimpešta je pošteđena, bilo je strašno uzvodno na Dunavu", "Mađarska je dobro prošla zato što je voda skupljena u Karpatskom bazenu odavno regulisana prema pravilima struke", neke su od reakcija građana Budimpešte.

Manje su sreće imali evakuisani stanovnici prigradskog naselja Dunafurd pokraj Baje. Našli su se izvan branjenog područja. Do kuća još ne mogu po suhom.

I nekoliko vikend-naselja u bajskoj regiji ciljano je potopljeno kako bi se smanjio pritisak Dunava na Baju i njen gradski otok Petefi.

- Bilo je na početku toga, eto, prepirke s gradom, nisu se stanari tamošnji složili, ali su uvidjeli da iznad 900 centimetara ta brana nije dovoljna - kaže Angela Šokac Marković iz Hrvatske državne samouprave u Baji.

Ali zato je obaloutvrda u Mohaču, koja je dodatno ojačana nakon poplava 2013., više nego dovoljna da odbrani grad i od najviših vodostaja Dunava koji se još danas ondje bilježe na samom izlazu iz Mađarske.

- Bio je tu i stari bent, samo dosta niži. Onda su se ljudi uvijek bojali velike vode i napravili su veliki bent - ističe Đuro Jakšić iz Hrvatske državne samouprave u Mohaču.

Dunav kod Mohača i Baje pratit će se i danju i noću do nedjelje, kada bi se trebao vratiti u korito.

#Budimpešta #Mađarska #poplave #Svijet