Članak

ZAPOSLENE CIJELE PORODICE

Treće pismo istinskih članova SDP-a: 'Nastavljamo odgovorno' uhljebljavanje drugovi komunisti!

(Patria) - Novinska agencija Patria dobila je treće otvoreno pismo koje potpisuju istinski članovi Socijaldemokratske partije BiH. U ovom pismu bave se Općinskom organizacijom SDP Novi Grad Sarajevo, ali i zapošljavanjima članova porodica SDP-ovaca u javni sektor u Kantonu Sarajevo.

Pismo članova SDP-a prenosimo u cijelosti.

"Ništa čovjeka ne može više razočarati nego kada te neko gleda direkto u oči i obmanjuje, a ti znaš da taj neko laže.

Takva je situacija i u SDP-u Novi Grad Sarajevo. Slogan predizborne kampanje „Nastavljamo odgovorno“ u najmanju ruku djeluje smiješno (da nije žalosno) kada su u pitanju ove socijaldemokrate. Kada analiziramo izbornu listu sa kojom je OO SDP Novi Grad Sarajevo izašao pred svoje glasače i šta je ponudio kao mogućnost da dobije njihov glas, bolji poznavaoci analizirajući listu svašta tu mogu pronaći.

Kao što je i red da se krene od početka, tako ćemo i mi. Nosilac liste Abel Baltić tako, iz pouzdanih izvora saznajemo, kaže na jednom od sastanaka da „moraju imati pozitivnu kampanju“. Ko biva, do sada izborne kampanje ove SDP-ove opštinske organizacije nisu bile pozitivne (šta god to značilo), pa će on to sada promijeniti. To što isti taj Abel Baltić je obilježen brojnim tenderskim aferama, legendarnim snimkom koji je objavio portal Istraga pod nazivom „Bog ti ne može pomoći, samo Abel može!“, a tiče se zapošljavanja u Domu zdravlja Kantona Sarajevo dok je dotični bio direktor ove javne ustanove, a istovremeno i vijećnik u Novom Gradu, pa do uzurpiranja velikog dijela reklamnog prostora u opštini Novi Grad za vlastitu promociju za ove izbore, na što se nameće logično pitanje ko je u stanju u današnje vrijeme izdvojiti tolika sredstva za ovo? Abel Baltić očigledno jeste. Pozitivno nema šta.

Selma Alić je također na izbornoj listi. Selma je sestra zastupnice u Skupštini KS Belme Kapo, koja je uzgred nosilac liste u Opštini Centar, i koja se pojavila prema riječima pojedinih članova SDP-a bukvalno niotkuda i preko noći osvanula na mjestu broj dva na listi. Dok je Abel Baltić bio direktor JU Dom zdravlja KS 2020. godine drugarica Belma Kapo je zaposlena u ovu ustanovu, a onda je 2022. godine zaposlila svoju sestru Selmu, a u aprilu 2024. godine ovdje je zaposlenje dobio i Selmin suprug kao vozač sanitetnog vozila.

Naravno, sve ovo se dešava u mandatu Abela Baltića, koji insistira na pozitivnoj kampanji. U međuvremenu suprug Belme Kapo će biti imenovan za predsjednika UO Službeni list BiH sa primanjima preko 2000 KM.

Na rednom broju 17. se smjestio Amer Mudželet, izvršni direktor u KJKP Park, a čija je supruga član UO Turističke zajednice KS, dok je na broju 19. Damir Kreso koji je bio prvo postavljen za predsjednika NO, a potom imenovan za direktora Terminali FBiH. Na 20. mjestu je Sanjin Saračević, direktor MUP-ove ambulante. Enid Tahirović, koji se pozicionirao na broju 22. je savjetnik u Ministarstvu kulture i sporta KS i upravnik hotela Emiran. Možemo samo pretpostaviti kolika su primanja druga Tahirovića.

Ženja Ljubuškić, na broju 24, je prvobitno bio imenovan za predsjednika NO EP BiH, ali nakon što nije ispunjavao uslove za ovu poziciju, jer je po zanimanju diplomirani politolog, imenovan je za predsjednika NO Lutrije BiH.

Šef izbornog štaba OO Novi Grad Sarajevo Dino Selimović, koji se nalazi na rednom broju 34, imenovan je za predsjednika UO JU Dom zdravlja KS. Inače, Selimović je inženjer saobraćaja bez prethodnog iskustva u zdravstvu, ali to nije smetalo Baltiću, Šteti, bračnom paru Hadžić i ekipi da ga postave na čelo UO ove najvažnije zdravstvene ustanove u KS. Dino i njegova supruga rade na Aerodromu Sarajevo.

Nermin Bojčić, po zanimanju vatrogasac, nakon sticanja diplome inženjera zaštite na radu u Novom Sadu, nalazi se na izbornoj listi pod rednim brojem 35. Bojčić je imenovan u NO Ceste FBiH (primanja preko 2500 KM), a uspio je i izdejstvovati u javnom preduzeću Autoceste FBiH, gdje je i zaposlen, unaprijeđenje za svog šuru u administrativni sektor.

O razmjerama uništavanja i srozavanja ugleda SDP-ove OO Novi Grad Sarajevo, koja je na posljednjim Općim izborima ostvarila ubjedljivo najbolji izborni rezultat od svih SDP-ovih organizacija u KS, govori i činjenica da od potrebnih 318 posmatrača za ove lokalne izbore, ova OO je prijavila ukupno slovom i brojem 36 posmatrača. Jednostavno, članovi ne žele da se prijave. Poređenja radi, na prethodnim Općim izborima želju da budu posmatrači izrazilo je 400 članova ove organizacije, a na spisku je na kraju završilo njih 320, što znači da je SDP tada imao po dva posmatrača na svakom izbornom mjestu!

Ove činjenice ne trebaju da čude nikoga, jer nosilac izborne liste Abel Baltić kao nestatutarni predsjednik, a uz prećutno odobrenje Adnana Štete i Nermina Nikšića, obračunao se sa svojim neistomišljenicima i šestoricu članova ove OO koji su mu bili direktna prijetnja eliminisao tako što je donio nestatutarnu odluku i isključio ih iz člastva, onemogućivši na taj način iste da učestvuju na ovim izborima. Isključeni članovi su se žalili na ovakvu odluku Statutarnom odboru koji se nikada nije očitao po ovom pitanju. Je li to i Statut SDP-a suspendovan predsjedniče Nikšiću?

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti ostatak predizborne kampanje kao i dešavanja unutar same ove organizacije SDP-a, jer prema insajderskim informacijama postoji velika nervoza unutar izbornog štaba, a u zadnjih par dana došlo je i do povišenih tenzija među samim članovima. Ovdje se potvrđuje ona stara narodna:

„Možeš kako hoćeš, ali nećeš koliko hoćeš“, tj. možeš do 6. oktobra, poslije nećeš moći Abele. Baš pozitivno.

#AbelBaltić #BelmaKapo #javnisektor #NoviGradSarajevo #SDP #BiH