Članak

DIPLOMATIJA

Macron vršio pritisak na iranskog predsjednika za deeskalaciju u Libanu

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron vršio je pritisak na predsjednika Irana da iskoristi utjecaj da bi smanjio rastuće tenzije u Libanu, gdje Izrael napada Hezbollah kojeg podržava Teheran. Macron se sastao s Masoudom Pezeshkianom na marginama godišnje Generalne skupštine UN-a usljed porasta žrtava u Libanu, javio je AFP.

Macron je „naglasio odgovornost Irana da podrži opštu deeskalaciju i iskoristi svoj utjecaj na destabilizujuće aktere“, navodi se u saopštenju Elysee, jasno aludirajući na Hezbollah.

Macron je već dva puta razgovarao telefonom sa Pezeshkianom dok su tenzije rasle između Izraela i Hezbollaha, libanskog šiitskog pokreta kojeg podržava Iran.

Macron je 7. augusta pozvao iranskog predsjednika da izbjegava represiju i radi na spriječavanju vojne eskalacije nakon što je politički šef Hamasa Ismail Haniyeh poginuo u navodnoj izraelskoj operaciji dok je boravio u Teheranu na Pezeshkianovoj inauguraciji.

Pezeshkian je u ponedjeljak ocijenio da Izrael traži sukob, rekavši da se Iran udržava od osvete nakon što su zapadne sile govorile o napretku u postizanju primirja u Gazi.

#Svijet #EmmanuelMacron #Iran #Francuska