Članak

U 9.45 SATI

U Općinskom sudu u Sarajevu za danas zakazana javna prodaja nekretnina BHRT-a

U Općinskom sudu u Sarajevu za danas je zakazana javna prodaja nekretnina BHRT-a po tužbi Evropske radiodifuzne unije (EBU) na ime duga koji s kamatama iznosi nešto više od 16 miliona KM.

(Patria) - U Općinskom sudu u Sarajevu za danas je zakazana javna prodaja nekretnina BHRT-a po tužbi Evropske radiodifuzne unije (EBU) na ime duga koji s kamatama iznosi nešto više od 16 miliona KM.

Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a, tačnije zemljišta i zgrade, iznosi oko 160 miliona KM. Iako je riječ o prodaji državne imovine, reakcija nadležnih izostaje.

Pravobranilaštvo je uputilo Sudu zahtjev za obustavu prodaje imovine. Odgodu procesa traži i državni ministar prometa i komunikacija Edin Forto te najavljuje da će od Vijeća ministara tražiti da se iz budžetskog novca plati dug.

BHRT počinje još jednu tešku bitku u odbrani svoje, ali i imovine države BiH. Danas u 9.45 sati u Općinskom sudu na ispitu je cijela država. Ponovo je na udaru državna imovina BiH.

Ovaj put kroz zemljište javnog servisa Bosne i Hercegovine. BHRT-u prijeti rasparčavanje imovine koju su prethodne generacije stvarale decenijama. U borbi Javni servis ponovo sam.

Tim povodom Upravni odbor BHRT-a apeluje na pravosudne i državne institucije da se pronađe pravni način za odlaganje licitacije i iznađe rješenje za dug BHRT-a prema EBU-u i tako spriječi destrukciju i državne i imovine BHRT-a.

- Najveći dio imovine koja 'ide na doboš' upisana je kao državna, a koja je odlukom visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Općinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja.

Ovim činom ne samo da je ugrožena državna imovina. već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao Javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu BiH", navode iz Upravnog odbora BHRT-a.

BHRT novca za otplatu duga nema. Ne svojom krivicom. Zbog neriješenog sistema finansiranja, BHRT nije u mogućnosti iz vlastitih prihoda izmiriti ovu obavezu.

Ministar Forto kazao je da će kroz Vijeće ministara tražiti da se usvoji zaključak kojim će se dug BHRT-a vratiti iz budžetskih sredstava.

- Postoji veliki niz problema vezanih za ovu licitaciju. Činjenica da je dug 16 miliona maraka, a da je procjena imovine preko 150 miliona. Također, mislim da je besmisleno prodavati toliku imovinu zbog takvog duga.

Također, jako je bitno napomenuti da se radi o državnoj imovini i upitno je raspolaganje tom imovinom i ja ne mogu zamisliti da će jedan ozbiljan investitor doći na licitaciju i ponuditi neki ozbiljan iznos u tom procesu kada znamo da mogu uslijediti i žalbe, i reakcije OHR-a, i Vijeća ministara itd. - govori Forto.

Ukoliko na javnoј licitaciji bude zainteresovanih kupaca, koji bi imovinu BHRT-a dobili po znatno nižoj cijeni od realne vrijednosti, to će značiti i početak urušavanja Javnog servisa BiH. Ovaj apel upućen je više puta nadležnima.

- Ovo je samo jedan od pokazatelja stanja u kojem se nalazi BHRT i najava onoga što bi se moglo desiti sa BHRT-om. A to je, da ne okolišamo, nestanak Javnog servisa BiH.

Sve relevantne institucije koje bi trebale voditi računa o državnoj imovini i o Javnom servisu na nivou države su na vrijeme obaviještene o svemu ovome - riječi su generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića.

Jedini koji su do sada pokušali spriječiti prodaju imovine BHRT-a jesu u Pravobranilaštvu BiH, koji imaju nadležnost da štite ono što je državna imovina. Podnijeli su prigovor i zahtjev za obustavu imovine nadležnom sudu koji se ni dan pred licitaciju nije oglasio, piše BHRT.

#Bhrt #DugBhrt #EdinForto #EvropskaRadiodifuznaUnija #OpćinskiSud #Pravobranilaštvo #Sarajevo #UpravniOdbor #VijećeMinistara #ZemljišteZgrade #BiH