Članak

I STOTINE PATULJAKA

Wroclaw je treći grad po veličini u Poljskoj, ima 12 rijeka, 21 otok i više od 300 mostova

Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom uvijek su slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja. Ovoga puta odlučio nas je odvesti u, kako je rekao, najljepši evropski grad u koji niko ne ide.

(Patria) - Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom uvijek su slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja. Ovoga puta odlučio nas je odvesti u, kako je rekao, najljepši evropski grad u koji niko ne ide, piše Punkufer.

- Iako sam dosad obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših - kaže Robert o nepravedno zanemarenom Wroclawu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobjegne ispod radara.

- Ako volite putovati, pretpostavljam da imate određene putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio, a koje bih želio posjetiti jesu Peru, Filipini i Južnoafrička Republika te još neke.

Ali iskreno najviše volim kada bez nekog posebnog plana i spletom okolnosti završim u nekom mjestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najljepših mjesta koje ćete ikada vidjeti.

Baš to mi se dogodilo u Wroclawu, trećem po veličini gradu u Poljskoj. Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tokom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lijep, tek kada dođeš ovamo, uvjeriš se u to.

Stoga, ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet nevjerovatnu destinaciju s prekrasnom arhitekturom, niskim cijenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete vidjeti, ovo je mjesto zaista savršeno - govori Robert, u čijem videu možete vidjeti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, ali i saznati neke zanimljivosti.

Wroclaw ima čak 12 rijeka, 21 otok i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a Robert nas vodi od lijepe vijećnice s neobičnim satom do katedrale s koje puca predivan pogled na grad.

U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika - skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena.

- Patuljci su nas nasmijavali u teškim vremenima i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i podstaći ljude da se prestanu bojati - izjavio je poljski novinar Arkadiusz Forster za BBC.

Naime, tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim spomenikom Narandžastoj alternativi. Riječ je o poljskom antikomunističkom pokretu začetom 1980-ih.

Jedno je od nezaobilaznih mjesta i gradska tržnica, na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete - pa i naučiti ponešto poljskog…

#ArkadiuszForster #Bratislava #Evropa #Filipini #JuznoafričkaRepublika #Patuljci #Peru #Poljska #RobertDacesin #Wroclaw #magazin1