Članak

NARUŠEN ODNOS

Forto optužio SDP i NIP za populizam, Naša stranka preglasana nakon razgovora Konakovića i Sadikovića

Piše: Amra Vrabac

Predsjednici stranaka trojke Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto danas će održati press konferenciju u prostorijama SDP-a. Iako nisu najavljene teme ove konferencije očekuje se da Konaković održi monolog o svemu i svačemu, kao što to obično i radi dok ne počnu pitanja novinara.

No, ova konferencija zakazana je jučer poslijepodne nakon što su u Vladi KS preglasani premijer Nihad Uk i dvoje ministara iz Naše stranke od strane preostalih ministara iz SDP-a, NIP-a i ZNG-a u vezi povećanja satnice za radnike u zdravstvu. Jučer su održani masovni protesti, a zahtjev Sindikata bio je povećanje satnice između 3,30 i 3,70 KM. Uk je ranije ponudio satnicu od 3,25 što je odbijeno.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto oglasio se nakon ove situacije te osim podrške Uku i ministrima koalicionim partnerima poručio da su populisti.

„Nikad nećemo preći u populiste i dijeliti pare pred izbore. Danas (jučer op.a.) smo preglasani. Koalicijsko djelovanje je teško i javnost treba da zna ko je ko i da sudi na osnovu jasnih stavova svih stranaka u koaliciji. Čestitam premijeru Nihadu Uku i druga dva člana vlade iz Naše stranke na hrabrom stavu. Ne bojimo se sindikata ni nepopularnih odluka. Radnici u zdravstvu su bitni, ali pacijenti su najbitniji“, napisao je Forto.

Čelnik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković jučer je tokom protesta nekoliko hiljada radnika telefonski razgovarao sa Elmedinom Konakovićem, a nakon čega je uslijedila odluka Vlade KS o povećanju satnice. Taj razgovor je objavljen sinoć u Dnevniku TVSA.

Da li su i to iz Naše stranke protumačili kao populizam pa odbili učestvovati u dogovoru koji je sklopio Konaković pitanje je za Fortu.

Kada se problematizirala priča oko zatvaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i teške finansijske situacije za šta su određeni zastupnici krivili ministricu visokog obrazovanja Adnu Mesihović (ZNG), zastupnik SDP-a Samir Avdić najavio je rekonstrukciju Vlade KS. Upravo je prošla rekonstrukcija kada su izbačeni kadrovi Stranke za BiH dogovorena između Elmedina Konakovića i Damira Marjanovića.

Konaković od preuzimanja funkcije ministra vanjskih poslova BiH često ističe kako „nema pojma“ šta se dešava u Kantonu niti se bavi tim temama, dok jučerašnji razgovor sa čelnikom Sindikata pokazuje nešto sasvim suprotno. Ili Konaković nema povjerenje u svoje kadrove na nivou Kantona Sarajevo ili jednostavno ima potrebu da pokaže ko je šef.

Isti slučaj bio je u januaru ove godine kada je šef NIP-a podržao mlade koji su dobili najmanje subvencije za kupovinu prve nekretnine otkako se projekat provodi te im se pridružio na protestima.

Vlada KS do danas nije našla rješenje za isplatu dodatnog dijela subvencija kako je to izglasano u Skupštini KS uz suzdržanost zastupnika Naše stranka, a izjave premijera Uka da novca nema ponovo je mlade natjerala na proteste zakazane za subotu 21. septembra.

Mladima su isplaćene subvencije u iznosu od 4.800 KM umjesto 10.000 do 12.000 KM kako je bilo obećano javnim pozivom.

#aktuelno #ElmedinKonaković #NihadUk #Našastranka