Članak

SAD

Sporazum o prekidu vatre u Gazi malo vjerovatan u Bidenovom mandatu

(Patria) - Američki zvaničnici sada vjeruju da je malo vjerojatan sporazum o prekidu vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas u Gazi prije nego što predsjednik Joe Biden napusti dužnost u januaru, objavio je Wall Street Journal u četvrtak. List je citirao najviše zvaničnike u Bijeloj kući, State
Departmentu i Pentagonu, a da ih nije imenovao, prenio je sinoć Reuters.

„Mogu vam reći da ne vjerujemo da se taj dogovor raspada“, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh novinarima u četvrtak prije nego što je izvještaj objavljen. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prije dvije sedmice da je dogovoreno 90 posto sporazuma o prekidu vatre.

Sjedinjene Države i posrednici Katar i Egipat mjesecima su pokušavali osigurati prekid vatre, ali nisu uspjeli dovesti Izrael i Hamas do konačnog sporazuma. Dvije prepreke su bile posebno teške: zahtjev Izraela da zadrži snage na koridoru Filadelfija između Gaze i Egipta i specifičnosti razmjene izraelskih talaca za palestinske zatvorenike koje Izrael drži.

Sjedinjene Države su saopštile da bi sporazum o prekidu vatre u Gazi mogao smanjiti tenzije na Bliskom istoku zbog straha da bi se sukob mogao proširiti.

Biden je 31. maja iznio prijedlog o prekidu vatre u tri faze na koji je u to vrijeme Izrael pristao. Kako su razgovori nailazili na prepreke, zvaničnici su sedmicama govorili da će uskoro biti predstavljen novi prijedlog.

Najnovije krvoproliće u izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuto je 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael, ubivši 1.200 i uzevši oko 250 talaca. Izraelski kasniji napad na enklavu ubio je više od 41.000 Palestinaca, dok je raseljeno gotovo cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona, što je izazvalo krizu gladi i dovelo do optužbi za genocid na Svjetskom sudu koje Izrael negira.

#AntonyBlinken #BliskiIstok #Egipat #Gaza #Hamas #Izrael #JoeBiden #Katar #SjedinjeneDržave #SvjetskiSud #Svijet