Članak

PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen najavila 10 milijardi eura pomoći poplavljenim područjima u srednjoj Evropi

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Evrope pogođenim katastrofalnim poplavama.

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Evrope pogođenim katastrofalnim poplavama.

- Mogli bismo mobilizovati 10 milijardi eura iz kohezijskih fondova za zemlje koje su pogođene poplavama - rekla je Von der Leyen u Wroclawu u Poljskoj, gdje je zajedno s premijerima Poljske, Slovačke, Češke i Austrije obišla poplavljena područja.

Istakla je da sada treba iskoristiti sva raspoloživa sredstva. U prvom redu tu je Fond solidarnosti, koji se može koristiti za obnovu infrastrukture, poput cesta, željeznica, mostova i slično.

- Ali, mislim da to neće biti dovoljno s obzirom na goleme razmjere štete - rekla je Von der Leyen.

Drugi izvor su kohezijski fondovi, koji se inače koriste uz sufinansiranje država članica. U ovom slučaju ne bi se tražilo nacionalno sufinansiranje i sva bi sredstva dolazila iz kohezijskog fonda te bi se na taj način osiguralo oko 10 milijardi eura.

- Potrebna je maksimalna fleksibilnost, a vama je potrebna brza pomoć. Stoga moramo mobilizovati kohezijske fondove na fleksibilan i ciljan način tamo gdje je najpotrebnije.

Ovdje sam kako bih vas uvjerila da je Evropa uz vas. Ovo je vrijeme potrebe, prirodne katastrofe, u kojem moramo biti zajedno kako bismo nadvladali izazove.

Za mene je na neki način bilo bolno vidjeti razmjere uništenja nakon poplava, ali moram reći i da je bilo dirljivo vidjeti golemu solidarnost među ljudima u vašim državama, bezbrojne volontere koji danonoćno neumorno pomažu kako bi se prebrodila katastrofa.

Evropa je uistinu uz vas i zbog toga smo razgovarali o tome kako možemo pomoći što brže i učinkovitije - dodala je predsjednica EK.

#10MilijardiEura #Češke #EvropskeKomisije #KohezijskiFondovi #Poljske #Poplavama #Slovačke #SrednjeEvrope #UrsulaVonDer #Wroclawu #Svijet