Članak

SAD

FED prvi put nakon četiri godine smanjio ključne kamatne stope

Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) donijela je jučer odluku o smanjenju ključne kamatne stope za 50 baznih poena (0,50 posto).

(Patria) - Američka centralna banka Federalne rezerve (FED) donijela je jučer odluku o smanjenju ključne kamatne stope za 50 baznih poena (0,50 posto).

Odluka FED-a da smanji stope prva je u više od četiri godine i odražava novi fokus na jačanje tržišta rada, koje je pokazalo jasne znake usporavanja, prenio je AP.

Agencija navodi da je američka centralna banka snizila svoju ključnu stopu na otprilike 4,8 posto, što je pad s najvišeg iznosa u dvije decenije od oko 5,3 posto, na kojoj je bila 14 mjeseci, dok je vođena borba za obuzdavanje najgoreg niza inflacije u posljednje četiri decenije.

Kamatna stopa dosad se nalazila na zvaničnom nivou od 5,25 - 5,50 procenata.

Inflacija je pala s maksimuma od 9,1 posto sredinom 2022. na trogodišnji minimum od 2,5 posto u avgustu, od FED-ovog cilja od dva posto.

Kreatori politike FED-a također su nagovijestili da očekuju da smanje svoju ključnu stopu za dodatnih pola poena na posljednja dva sastanka ove godine, u novembru i decembru, i predviđaju još četiri smanjenja stope 2025. i dva 2026. godine.

#Amerika #FED #kamatnestope #Ekonomija