Članak

ANTE LETICA

Bivši šef SOA-e upozorava: Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje

Pageri su vjerovatno trebali eksplodirati onog trenutka kada započne napad izraelskih snaga na položaj Hezbollaha.

Foto: Dnevnik.hr

(Patria) - Bivši šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske i stručnjak za sigurnost Ante Letica govorio je sinoć u Dnevniku Nove TV o eksplozijama u Libanonu.

Iznio je svoje mišljenje o tome mogu li te eksplozije biti uvertira u veće operacije, kao što je jučer upozorio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Podsjetimo, nakon prekjučerašnje eksplozije pagera boraca Hezbollaha u Bejrutu, u kojima je poginulo 12 osoba i ranjeno ih je stotine, jučer su uslijedile nove eksplozije širom Libanona.

Osim eksplozija voki-tokija, mediji javljaju da su eksplodirali i kućni solarni paneli. U novim eksplozijama poginulo je više od 10 osoba, dok ih je ranjeno na stotine.

- Ovo je jedna dugotrajna operacija. Izraelci su vjerovatno presreli korespondenciju Hezbollaha u smislu traženja pagera s obzirom na to da su pametne telefone napustili kao sredstvo komuniciranja znajući za nadmoć službe izraelske vojske.

Oni su to presreli, pripremili te pagere, zalijepili logo firme s Tajvana, prodali preko mađarske firme, poslali u Libanon i to su uzeli pripadnici Hezbollaha.

Pageri su vjerovatno trebali eksplodirati onog trenutka kada započne napad izraelskih snaga na položaj Hezbollaha.

Vjerovatno je ta akcija zapravo malo poranila, ali isto je nanijela velike žrtve i unijela nesigurnost i haos u redove Hezbollaha - kaže Letica.

Ističe kako je pretpostavka da je ovo bilo izvodivo jer je izraelska služba upala u komunikacijski kanal.

- Svaki komunikacijski uređaj može biti smrtonosno oružje i na razne načine. U ovom slučaju vjerovatno je bio ugrađen visoko brizantni eksploziv s tri do pet grama, koji je u kombinaciji s litijskom baterijom izazvao tolike štete i žrtve - navodi Letica.

Prema njegovim riječima, centralno pitanje je kako će reagovati Iran, hoće li se priključiti odgovoru Hezbollaha, budući da je već dobio upozorenje SAD-a da ne odgovara i ne eskalira rat.

- Ako se uključi Iran i ako to bude brutalan odgovor Izraelu, Izraelci će odgovoriti još brutalnije i onda imamo veliki problem, ne samo na Bliskom istoku, nego u cijelom svijetu - dodao je Letica.

#Region #SOA