Članak

U TOKU KONKURSI

VSTV zasjeda 25. i 26. septembra: Imenuju se tužioci i sudije federalnog USKOK-a, popunjava se i Odjel za provjeru imovine

(Patria) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) 25. i 26. septembra ima zakazanu sjednicu na kojoj bi konačno trebali biti imenovani nosioci pravosudnih funkcija u Posebnim odjelima Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala.

Ova imenovanja prolongirana su na posljednjoj sjednici na molbu Ambasade SAD, te pomjerena za narednu sjednicu. Početak rada ovih odjela planiran je za mjesec decembar, a u toku je konkurs za popunjavanje potrebnog osoblja u ovim odjelima.

Iako još uvijek na stranici VSTV-a nije objavljen dnevni red, prema pismu koje je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija pročitao na prošloj sjednici VIjeća imenovanja se neće dalje odlagati.

Prošle sedmice Vlada FBiH je odobrila i zakup prostorija u ulici Alipašina 6 za potrebe ovog posebnog odjela.


VSTV treba imenovati posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, devet tužilaca Federalnog tužilaštva Federacije BiH, te deset sudija Vrhovnog suda Federacije BiH – Poseban odjel Vrhovnog suda Federacije BiH.

Kada je riječ o provjerama integriteta odnosno izvještaja o imovini nosilaca pravosudnih funkcija, posljednjim izmjenama Zakona o VSTV koje su usvojene na julskim sjednicama oba doma PS BIH, rok za uspostavu i operativnost Odjela za provedbu postupka ро izvještajima (Odjel za integritet) je 28. februar 2025. godine.

U toku je konkursna procedura izbora nedostajućeg kadra i osoblja ovog odjela. Sredstva za rad ovog odjela planirana su Budžetom institucija BiH. Konkurs je raspisan za osam pozicija u Sekretarijatu VSTV-a, a traži se šef Odjela za provođenje postupka po izvještajima, zamjenik šefa, pravni savjetnik u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, pravni savjetnik u Odjelu za imenovanje i napredovanje, stručni savjetnik u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, ze još tri pozicije.

Sve osobe imenovane u pravosuđu od 23. marta 2024. do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a dodatna provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima bit će izvršena nakon uspostave Odjela za provedbu postupka po izvještajima. Ako ishod dodatne provjere bude negativan, bit će pokrenut disciplinski postupak u skladu s ranije definisanim pravilima.

#Odjelzaintegritet #pravosudnefunkcije #Sarajevo #sjednica #VSTV #BiH