Članak

NEZAVISNI ODBOR

Danas intervjui sa kandidatima: Ko će na čelo SIPA-e?

(Patria) - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će održati dvije sjednice. Na prvoj će obaviti intervjue sa kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a odmah nakon toga održat će novu sjednicu na kojoj će utvrditi rang-listu kandidata koju će uputiti ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću.

Među prijavljenim kandidatima je i direktor SIPA-e Darko Ćulum, čiji je mandat istekao u julu. Poznato je da Ćulum uživa podršku SNSD-a ali je pitanje da li će to ovog puta biti dovoljno.

Očekuje se da se intervjuu odazovu i ostali kandidati među kojima su Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta, Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci, Vlado Jovanić, službenik Uprave za policijsku podršku MUP Rs, Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Rs, te Zoran Savić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT).

Bez obzira na rang-listu ministar Nešić može izabrati jedno ime i predložiti Vijeću ministara BiH imenovanje direktora SIPA-e.

Ono što se za Ćuluma već godinama provlači je da je on već odavno ispunio uslove za penzionisanje, ali za sada nema informacija da li Ćulum zaista ispunjava uslove za penzionisanje.

Krajem juna u Brčkom su zvanični sastanak održali ministar Nešić i šef Policije Pisić, pa se nezvanično Pisićevo ime ističe kao jedno od glavnih kandidata za ovu poziciju. Pisić je u organizaciji Ambasade SAD tokom 2022. godine boravio u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, a i u njegovoj biografiji navodi se da ima bogato specijalističko iskustvo od preko 20 godina u suzbijanju organizovanog kriminala i krijumčarenja droga u domaćim i međunarodnim okvirima.

Također, sa Nešićem se povezuje i Ljubiša Pandurević čiji je brat Dragiša Pandurević u prijateljskim odnosima sa ministrom sigurnosti.

Ono što je još uvijek neriješeni problem koji opterećuje ovu policijsku agenciju je status odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića. On se sumnjiči za zloupotrebu položaja dok je bio direktor Granične policije BiH, a 8. jula je pobjegao u Hrvatsku i izbjegao hapšenje po nalogu Tužilaštva BiH.

Iako do danas nije uspio opravdati odsustvo s posla, niti mu se može isplaćivati plaća, Vijeće ministara BiH još ga nije razriješilo dužnosti. Za Galićem je raspisana crvena Interpolova potjernica. Njegov advokatski tim podnio je zahtjev za razrješenje s dužnosti zbog penzionisanja. Ministri iz reda Bošnjaka ne žele glasati za takvo razrješenje čime bi mu bile omogućene beneficije. No, za sada bilo kakvi dalji potezi su zaustavljeni, a Hrvatska nema namjeru izručiti Galića koji ima dvojno državljanstvo.

Nezavisni odbor tvrdi da je okončao slučaj Galić te da su Vijeću ministara BiH ostavili mogućnost smjene. No, formalno-pravno Galić je još uvijek zamjenik direktora SIPA-e.

#inervjui #Nezavisniodbor #SIPA #BiH