Članak

2.500 VOJNIKA

Irak i SAD postigli dogovor o postupnom povlačenju vojnih snaga, ali još nije potpisan sporazum

(Patria) - Irak i Sjedinjene Američke Države dogovorile su se o postupnom povlačenju antiterorističke koalicije predvođene SAD-om, ali još uvijek nisu potpisale konačni sporazum, rekao je u nedjelju irački ministar odbrane, javio je AFP.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji kao dio međunarodne koalicije protiv ISIS-a. Oni su bili uključeni u višemjesečne pregovore s Bagdadom o povlačenju snaga, ali nisu do sada objavili bilo kakav vremenski okvir.

U nedjelju je irački ministar odbrane Thabet al-Abbassi rekao panarapskom televizijskom kanalu Al-Hadath da će se koalicija povući iz baza u Bagdadu i drugim dijelovima federalnog Iraka do septembra 2025. i iz autonomne regije sjevernog Kurdistana do septembra 2026. Povlačenje je „dvofazno“ i „možda ćemo potpisati sporazum u narednih nekoliko dana“, rekao je Abbassi.

Dodao je da je američki ministar odbrane Lloyd Austin na sastanku rekao da „dvije godine nisu bile dovoljne“ da se izvrši povlačenje.

„Odbili smo njegov prijedlog u vezi (ekstra) treće godine“, rekao je Abbassi.

Koalicione snage su desetine puta gađane bespilotnim letjelicama i raketnom paljbom u Iraku i Siriji, jer je nasilje povezano s ratom Izraela i Hamasa u Gazi od početka oktobra privuklo oružane grupe koje podržava Iran, širom Bliskog istoka. Američke snage izvele su višestruke uzvratne udare na ove grupe u obje zemlje.

ISIS je zauzeo dijelove Iraka i Sirije 2014., a poražen je od Bagdada tri godine kasnije i u Siriji 2019. godine. Ali borci ISIS-a i dalje djeluju u udaljenim pustinjskim područjima iako više ne kontrolišu nikakvu teritoriju. Iračke snage sigurnosti kažu da su sposobne da se bore s ostacima ISIS-a bez pomoći, jer grupa ne predstavlja značajnu prijetnju.

#Irak #povlačenjevojnika #SAD #sporazum #Svijet