Članak

PRIJETILO MU HAPŠENJE

Madurov rival na izborima napustio zemlju, zatražio azil u Španiji

Opozicioni kandidat za predsjednika Venecuele Edmundo González pobjegao je u Španiju kako bi izbjegao hapšenje.

(Patria) - Opozicioni kandidat za predsjednika Venecuele Edmundo González pobjegao je u Španiju kako bi izbjegao hapšenje.

Venecuelanska opozicija, te neke zapadne i latinske zemlje Gonzáleza smatraju pobjednikom izbora koji su održani u julu, a na kojima je za pobjednika ponovo proglašen Nicolás Maduro.

Opozicija tvrdi da je morao otići iz zemlje jer mu je u opasnosti bio i život.

Opozicija je osporila Madurovu pobjedu, proglasivši je lažnom te rekla da je njen kandidat Edmundo González uvjerljivo pobijedio sa 73,2% glasova.

González je sletio u vojnu bazu Torrejon de Ardoz sa suprugom, objavilo je špansko ministarstvo vanjskih poslova.

Dramatičan odlazak 75-godišnjaka, kojeg SAD, EU i ostale regionalne sile smatraju pobjednikom glasanja, uslijedio je sedmicu nakon što su venecuelanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje, optužujući ga za urotu i druge zločine.

- Danas je tužan dan za demokratiju u Venecueli. U demokratiji nijedan politički vođa ne bi trebao biti prisiljen tražiti azil u drugoj zemlji - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Potpredsjednica Venecuele Delcy Rodríguez na Instagramu je napisala da su vlasti omogućile Gonzálezu siguran prolaz u nastojanju da se vrati politički mir.

Navela je i da je González napustio Venecuelu nakon što je prije nekoliko dana "dobrovoljno zatražio utočište u španskoj ambasadi u Caracasu".

"Za našu stvar prijeko potrebno je sačuvati njegovu slobodu, integritet i život nakon sve učestalijih prijetnji, poziva, naloga za hapšenje, pa čak i ucjena i pokušaja prisile venecuelanske vlade", istakla je Rodríguez.

Špansko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će sada započeti postupak za Gonzálezovo dobijanje azila, "čije će rješenje biti povoljno s obzirom na predanost Španije političkim pravima i fizičkom integritetu svih venecuelanskih muškaraca i žena, naročito političkih vođa".

- Španski dužnosnici, među kojima je i bivši premijer José Luis Rodríguez Zapatero, sedmicu dana pregovarali su s venecuelanskim vlastima o Gonzálezovom odlasku iz zemlje - rekao je Reutersu izvor upoznat s pregovorima koji je želio ostati anoniman.

Prošle sedmice ured državnog tužilaštva Venecuele je saopštio da je izdao nalog za hapšenje Gonzáleza zbog objave rezultata, optužujući ga među ostalim za uzurpaciju funkcija, krivotvorenje javnih dokumenata i urotu.

#NicolasMaduro #opozicija #Venecuela #Svijet