Članak

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz traži sastanak o miru u Ukrajini na kojem će učestvovati i Rusija

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na nove napore za uspostavom mira u Ukrajini.

(Patria) - Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na nove napore za uspostavom mira u Ukrajini.

Scholz je istakao da su se on i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedavnom razgovoru složili kako je potrebna nova mirovna konferencija na kojoj bi učestvovala i Rusija.

- Vjerujem da je sada vrijeme za raspravu o tome kako doći do mira iz ovog ratnog stanja i to bržim tempom - izjavio je Scholz za televiziju ZDF.

Scholz je kod kuće pod velikim pritiskom nakon što su sve tri stranke njegove centrističko-lijeve koalicije doživjele težak poraz na pokrajinskim izborima prije sedmicu dana, dok su stranke koje se zalažu za bolje odnose s Moskvom odnijele više glasova.

Nacionalistička Alternativa za Njemačku (AfD) i nova protivsistemska stranka BSW, koja se protivi vojnoj podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije, zabilježile su rekordnu podršku glasača.

Zelenski je u julu rekao da nastoji donijeti plan do novembra koji bi Kijevu omogućio održavanje drugog međunarodnog mirovnog samita u Ukrajini na kojem bi trebali učestvovati i predstavnici Rusije.

U julu je u Švicarskoj održan prvi takav samit s delegacijama iz 92 zemlje, ali bez Rusije.

Rusija je Zelenskijev nacrt mirovnog sporazuma s tog samita odbacila i poručila da on ne može biti polazište bilo kakvih mirovnih pregovora.

#agresija #mir #OlafScholz #Rusija #Ukrajina #Svijet