Članak

STRATEŠKI DIJALOG

Blinken će u ponedjeljak otputovati u Ujedinjeno Kraljevstvo

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken planira otputovati u Ujedinjeno Kraljevstvo u ponedjeljak, saopštio je State Department, sedmicu nakon što je London suspendovao neke dozvole za izvoz oružja Izraelu jer bi se mogla koristiti u ratu u Gazi, javio je Reuters.

Tokom putovanja Blinken će otvoriti strateški dijalog između SAD-a i UK-a „potvrđujući naš poseban odnos“, rekao je u subotu Matthew Miller, portparol State Departmenta.

Blinken će se također sastati s visokim vladinim dužnosnicima kako bi razgovarali o pitanjima uključujući Indo-Pacifik, odbrambeni pakt AUKUS između SAD-a, Australije, UK-a, zatim o Bliskom istoku i kolektivnim naporima za podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

UK je 2. septembra saopštilo da suspenduje 30 od svojih 350 dozvola za izvoz oružja Izraelu, rekavši da postoji rizik da bi takva oprema mogla da se koristi za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u ratu Izraela sa Hamasom u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi Gazi.

Administracija predsjednika Joea Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, koja se kandiduje da ga naslijedi, pod pritiskom je kritičara rata da obustavi neke isporuke oružja Izraelu, najbližem bliskoistočnom savezniku Washingtona.

Direktor CIA-e William Burns, glavni američki pregovarač za okončanje rata u Gazi, rekao je u subotu u Londonu da će detaljniji prijedlog o prekidu vatre biti iznijet u narednim danima.

#AUKUS #Blinken #Hamas #JoeBiden #KamalaHarris #London #MatthewMiller #StateDepartment #Ukraine #WilliamBurns #Svijet