Članak

LIGA NACIJA

Sedam golova u Eindhovenu, Nizozemci očekivano bolji od Zmajeva

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u prvom meču nove sezone Lige nacija.

(Patria) - Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u prvom meču nove sezone Lige nacija, piše Faktor.ba.

Zmajevi su u Eindhovenu bili nemoćni protiv domaće Nizozemske u meču 1. kola grupe A3.

Poraženi smo rezultatom 5:2, ali smo dobili Esmira Bajraktarevića, koji je debitovao u drugom poluvremenu i pokazao da će biti veliko pojačanje za bh. tim.

Otvaranje utakmice dalo je nagovijestiti kakav meč ćemo gledati. Nizozemci su uzeli loptu, nametnuli svoj tempo i pleli mrežu oko gola našeg tima.

U prvih deset minuta nisu ozbiljnije zaprijetili, ali su poveli u 13. minuti praktično iz prve prilike. I zahvaljujući poklonu golmana Nikole Vasilja.

Simonsov udarac je izblokiran, lopta je došla do Zirkzeea koji glavom šalje loptu iza leđa nemoćnog golmana Zmajeva koji je "spavao" i morao je mnogo bolje reagovati.

Dvije minute kasnije prijete i Zmajevi, ali Gazibegović je mlako šutirao, a golman Bart Verbruggen bez problema hvata loptu.

U 20. minuti bilo je opasno pred golom Zmajeva, no Mujakić otklanja opasnost. Praktično, stoper Partizana spasio je čist gol, jer su Nizozemci imali mat poziciju.

Semafor se ponovo pokrenuo u 27. minuti, a Demirović je pogodio za 1:1. Huseinbašić je sjajno proigrao napadača Stuttgarta koji rutinski pogađa za izjednačenje.



Potom su uslijedili napadi Nizozemaca, ali su neprecizni su bili Gakpo, Van Dijk i Zirkzee.

Najljepšu akciju vidjeli smo u 42. minuti. Domaći su odigrali dupli pas kao iz udžbenika, Reijnders je šutirao iz prve, Vasilj je samo pogledom ispratio loptu, ali smo imali sreće jer je pogodio okvir gola.

Ipak, isti igrač se iskupio u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena. Odbrana Zmajeva je "pukla", a Reijnders to koristi i pogađa za 2:1.

Neposredno prije gola BH Fanaticosi su prozivali Vicu Zeljkovića, predsjednika FSBiH, te su skandirali "Savez napolje". Također, u prvoj minuti zapalili su veliki broj baklji, zbog čega će Savez biti kažnjen.

Imali smo sreće i na otvaranju drugog dijela. Opet je izigrana odbrana Zmajeva, ali je Gazibegović uspio izblokirati udarac Reijndersa. Nakon kornera Van Dijek nije uspio pogoditi okvir gola.



Potom je izblokiran i udarac Zirkzeea u 52. minuti, ali nedugo potom nije nam bilo spasa.

Reijnders se ubacio iz drugog plana, te na drugoj stativi pronašao Gakpa koji pogađa za 3:1.

Nekoliko sekundi kasnije nova prilika za domaće, sada su se poigravali pred našim golom, a na kraju smo imali mnogo sreće. Prijetio je i Gakpo u dva navrata. Prvo je izblokiran, a potom je Vasilj odbranio njegov pokušaj.

Na 3:2 smanjio je Džeko u 73. minuti. Perfektnu asistenciju upisao je debitant Esmir Bajraktarević, a egzekutor je bio Dijamant.

Potom smo imali još dvije prilike, ali nismo uspjeli stići do izjednačenja. Prvo je Džeko zakasnio na ubacivanje Dedića, a zatim je glavom šutirao preko gola.

Sve dileme oko pobjednika riješio je Weghorst u 88. minuti kada je nakon greške Gazibegovića pogodio za 4:2. Konačnih 5:2 postavio je SImons u prvoj minuti sudijske nadokande.

#fudbal #LigaNacija #Nizozemska #Zmajevi #Sport