Članak

POPULARNI GRČKI OTOK

Santorini priprema nove mjere za očuvanje tradicionalne arhitekture

Popularni grčki otok Santorini priprema se za značajne regulatorne promjene koje imaju za cilj suzbijanje uticaja turizma.

(Patria) - Popularni grčki otok Santorini priprema se za značajne regulatorne promjene koje imaju za cilj suzbijanje uticaja turizma.

Ministarstvo za životnu sredinu predstavilo je nacrt zakona koji bi nametnuo stroga ograničenja izgradnje unutar kultne zone kaldere na otoku, što je izazvalo kontroverzu među vlasnicima lokalnih preduzeća i stanovnicima.

Predloženi zakon nastoji da zaustavi nove građevinske projekte u širem području kaldere Santorinija. To uključuje suspenziju na proširenjima zgrada, bazenima i potpuno novim strukturama.

Ovaj potez dio je šireg napora da se zaštiti krhki pejzaž otoka, posebno nakon što je klizište u aprilu izazvalo zabrinutost za stabilnost padina kaldere.

Preduzeća koja posluju u okviru kaldere također će morati da provedu studije o adekvatnosti strukture u roku od dvije godine.

Osim toga, lokalni organi za planiranje dobili su zadatak da preispitaju sve postojeće građevinske dozvole u ​​ovoj zoni do kraja 2024., prenosi Express.co.uk.

Predloženi zakon izazvao je debatu na otoku, a neki tvrde da su mjere neophodne za očuvanje jedinstvenog okruženja Santorinija, dok drugi strahuju od uticaja na lokalnu ekonomiju, koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam.

#DebataNaOtoku #GrađevinskeProjekte #Kaldere #KrhkiPejzaž #KultnaZona #LokalnaEkonomija #LokalniOrgani #RegulatornePromjene #Santorini #StabilnostPadina #magazin1