Članak

CIA I MI6

Američka i britanska obavještajna agencija zajedno rade na uspostavljanju mira u Gazi

Šefovi američke CIA-e i britanskog MI6 zajednički su saopštili da te obavještajne agencije neprekidno rade na prekidu vatre u Pojasu Gaze i traže rješenje za uspostavljanje mira.

(Patria) - Šefovi američke CIA-e i britanskog MI6 zajednički su saopštili da te obavještajne agencije neprekidno rade na prekidu vatre u Pojasu Gaze i traže rješenje za uspostavljanje mira.

William Burns, direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) i Richard Moore, šef Vanjske obavještajne agencije Ujedinjenog Kraljevstva (MI6) naveli su da te organizacije koriste svoje obavještajne kanale kako bi snažno podstakle obuzdavanje rata i deeskalaciju.

Izjave su dali za londonski Financial Times u formi zajedničkog intervjua, koja je netipična za obavještajnu zajednicu.

"Prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa mogao bi da okonča patnju i užasan gubitak života palestinskih civila i vrati kući taoce Hamasa poslije 11 mjeseci paklenog zatočeništva", izjavili su Burns i Moore, prenosi Associated Press.

Američka agencija podsjeća da je Burns u velikoj mjeri bio uključen u napore da se okončaju borbe između Izraela i palestinskog Hamasa.

SAD i Velika Britanija čvrsti su saveznici Izraela, iako je London protekle sedmice obustavio dio izvoza oružja u Izrael.

Burns i Moore su zajednički naglasili važnost jakih transatlantskih odnosa u vrijeme, kako su rekli, niza prijetnji uključujući Rusiju, Kinu i stalne opasnosti od međunarodnog terorizma.

Dvojica najviših obavještajaca SAD-a i Velike Britanije podsjetili su da su CIA i MI6 skinule tajnost sa podataka o planu Rusije da napadne Ukrajinu.

"Vidjeli smo da to dolazi i mogli smo da upozorimo međunarodnu zajednicu", rekli su, te ocijenili da je moderna vojna tehnika koja je isporučena Ukrajini dala priliku Kijevu da promijeni tok rata, prenosi RSE.

#CIA #Hamas #Izrael #mi6 #Palestina #SAD #VelikaBritanija #svijet