Članak

U CENTRU ZA KULTURU

Koalicija za Mostar velikim skupom otvorila kampanju za Lokalne izbore

Prisutnim članovima i simpatizerima Koalicije obratili su se Alis Čolaković, Šerif Špago, Sevlid Hurtić, Mesud Hero, te Đani Rahimić.

(Patria) - Otvaranje izborne kampanje pod nazivom "Mostar za sve - gradonačelnik za sve građane" Koalicije za Mostar (SDA, BPS i BH Zeleni) upriličeno je sinoć u Centru za kulturu Mostar.

Prisutnim članovima i simpatizerima Koalicije obratili su se Alis Čolaković, Šerif Špago, Sevlid Hurtić, Mesud Hero, te Đani Rahimić.

Prvi se prisutnima obratio Alis Čolaković, predsjednik Gradskog odbora SDA i predstavnik Koalicije za Mostar.

- Kao najorganizovaniji i najsnažniji probosanskohercegovački politički subjekat u gradu Mostaru, 6. oktobra na Lokalnim izborima nastupa sa jednim ciljem, da osigura dovoljan broj vijećnika u Gradskom vijeću koji će izabrati profesora dr. Đanija Rahimića za gradonačelnika Mostara.

Grad Mostar je paradigma Bosne i Hercegovine i na njemu probosanskohercegovačke političke snage trebaju pokazati jedinstvo i zajedništvo. U Mostaru ove snage ne smiju da posustanu, padnu ili, ne daj Bože, izdaju - naglasio je Čolaković.



Pojasnio je ključni značaj izbora gradonačelnika kako bi se otkočili procesi u Mostaru.

- Naši ekonomski, razvojni, socijalni i kulturni programi ne mogu se provesti bez pozicije gradonačelnika, jer je to jedina izvršna vlast u gradu Mostaru.

Samo sa gradonačelnikom, koji je gradonačelnik svih građana Mostara, možemo osigurati ravnopravan status svakom građaninu, investitoru, privredniku i obrtniku, kao i otkloniti zastoje na projektu interkulturnog centra Mevlana.

Možemo Partizanskom spomen-obilježju vratiti sjaj. Možemo popraviti ugled i percepciju Mostara kao otvorenog grada u kojem nema dominacije bilo kojeg od naroda.



Za ovo trebamo gradonačelnika Mostara svih građana, a to je naš Đani Rahimić - poručio je Čolaković.

Šerif Špago, potpredsjednik SDA je pozdravio prisutne i naveo glavne razloge zašto je ova koalicija najbolji izbor za građane Mostara.

- Ovih 48 kandidata na listi Koalicije za Mostar ne mogu sami provesti naš cilj. Svi mi koji nismo na listama, a članovi i simpatizeri smo stranaka koje čine članice Koalicije za Mostar, imamo obavezu i odgovornost.

Mi često kažemo da su ovi historijski izbori, ustvari su svaki izbori historijski, a ovi možda i odlučujući da konačno probosanskohercegovačke stranke dođu do gradonačelnika - istakao je Špago.




Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni je istakao važnost ove koalicije.

- Među nama ne smije biti izdajnika. Vi znate ko je bio izdajnik kada je trebala 18. i 17. ruka. Nemojte im to nikad zaboraviti.

Zapamtite ta dva imena za sva pokoljenja. Mi smo prije četiri godine mogli imati gradonačelnika, sada bi samo, što bi rekli, izašli na teren i gurnuli loptu sa linije u gol.

A ovako, ponovo se borimo za 18 vijećnika - kazao je Hurtić te pozvao glasače iz dvije izborne jedinice gdje ova Koalicija nema listu da obavezno glasaju za druge probosanskohercegovačke koalicije.



Predsjednik kantonalne organizacije BPS-a Mesud Hero obrazložio je razloge učešća njegove stranke u ovoj koaliciji.

- Ja sam se izrazio kao čovjek, a i naša stranka, kao i naš predsjednik general Armije RBiH Sefer Halilović da želimo da gradimo probosanskohercegovačku političku opciju u Mostaru koja će biti garant da oni koji su ugroženi u ovom trenutku i koji su bili ugroženi u ranijem periodu imaju pouzdanu političku zaštitu u Gradskom vijeću - poručio je Hero.

Prof. dr. Đani Rahimić je u svom nadahnutom obraćanju prisutnima ukratko predstavio glavne izazove i ciljeve svog političkog angažmana.

- Vi koji ste rođeni u ovom gradu, koji ste odabrali Mostar za svoj i život vaše djece, koji volite ovaj grad i želite mu dobro, pred vama stoji jedan od vas. Mostar je moja inspiracija, moj dom i moj život.



Cijeli svoj život radio sam s mladima i poučavao ih, osmišljavao sam projekte i realizovao ih, stvarao mogućnosti i pronalazio prilike, uživao u prirodnoj ljepoti Mostara i uljepšavao njegov krajolik.

Nikada se nisam bavio politikom, njenim zamršenim zakonitostima i sumornom birokratijom. Ali se politika pozabavila sa mnom, stavila me pred izbor mog života i ponudila mi historijsku priliku da s vama, grad koji volimo pokušamo pretvoriti u čudo - naveo je Rahimić.

Dodao je da je ovo univerzitetski grad koji mora zadržati svoje mlade ljude i pružiti priliku drugim mladim ljudima, da dođu u Mostar, ostanu ovdje i razvijaju ovaj grad.

- Ujedinili smo preduzeća, ujedinit ćemo i ljude koji vjeruju i žele da se bore za svoj grad. Ja nisam političar, ja sam jedan od vas. I moja prednost nije to što sam Bošnjak, univerzitetski profesor, poliglota i kandidat najveće političke organizacije.

Moja prednost je to što znam kako ovaj grad učiniti bolji - poručio je na kraju svog obraćanja kandidat za gradonačelnika Mostara Đani Rahimić.

#Mostar #koalicijazamostar #Izbori2024 #LokalniIzbori #ĐaniRahimić #AlisČolaković