Članak

NOVI PREMIJER FRANCUSKE

Barnier obećao braniti ključne Macronove politike

Novi francuski premijer Michel Barnier obećao je da će raditi neovisno od predsjednika Emmanuela Macrona, no signalizovao je da će braniti neke od predsjednikovih ključnih politika, dok će istovremeno pooštravati vladin stav o imigraciji.

(Patria) - Novi francuski premijer Michel Barnier obećao je da će raditi neovisno od predsjednika Emmanuela Macrona, no signalizovao je da će braniti neke od predsjednikovih ključnih politika, dok će istovremeno pooštravati vladin stav o imigraciji.

U svom prvom intervjuu koji je kao predsjednik vlade dao nakon imenovanja, najavio je da će njegova vlada, kojoj manjka jasna većina u donjem domu parlamenta, uključivati i konzervativce, kao i članove Macronovog tabora.

- Članovi drugih grupacija, uključujući i ljevicu, dobrodošli su u novu vladu. Nema crvene linije. Moramo otvoriti vrata svima koji to žele - poručio je Barnier, prenosi Hina.

Macron je ovog 73-godišnjeg konzervativca i bivšeg pregovarača EU za Brexit imenovao za premijera u četvrtak, čime je okončan dvomjesečni zastoj nakon Macronove loše procijenjene odluke da sazove parlamentarne izbore koji su rezultirali parlamentom bez jasne većine.

Pred Barnierom je zahtjevan zadatak provođenja reformi i izglasavanje budžeta za 2025. godinu u podijeljenom parlamentu, dok je Francuska pod pritiskom Evropske komisije i tržišta obveznica da smanji svoj deficit.

Pokazavši spremnost da podrži neke od izrazito nepopularnih Macronovih reformnih politika, koje vjerovatno uključuju preuzimanje političkih rizika, Barnier kaže da nije spreman ukinuti povećanje dobi penzionisanja sa 62 na 64 godine.

- Ne smijemo dovoditi u pitanje zakon koji je usvojen u vrlo teškim okolnostima - kazao je, dodavši da je spreman prilagoditi politiku kako bi bolje zaštitio najranjivije.

Ljevičarska Nova narodna fronta i krajnje desno Nacionalno okupljanje (RN), koji zajedno imaju većinu i mogli bi svrgnuti premijera glasanjem o povjerenju ako odluče sarađivati, masovno su se zalagali protiv ove reforme.

U onome što se može protumačiti kao skretanje udesno u nekim pitanjima, Barnier je rekao da će provoditi strožije politike suzbijanja imigracije.

- I dalje postoji osjećaj da su naše granice šuplje i da se ne kontrolišu migrantski priljevi. Nemam puno toga zajedničkog s ideologijama Nacionalnog okupljanja, no poštujem ih - poručio je Barnier.

RN je sa zadrškom podržao Barnierovu nominaciju, rekavši da ga neće odmah pokušati srušiti, no jasno su dali do znanja da će povući podršku u bilo kojem trenutku ako njihove preokupacije migracijom, sigurnošću i ekonomskim pitanjima ne budu ispoštovane.

Ljevičarske stranke pozvale su na proteste tokom vikenda protiv "ukradenih izbora", zbog Macronove odluke da ne imenuje premijera iz njihovih redova, bez obzira na to što su te stranke osvojile najveći broj glasova.

#EmmanuelMacron #Francuska #michelbarnier #Svijet