Članak

DIPLOMATSKI KRUGOVI

Rusi dobili moćno oružje od Irana, Ukrajinci imaju razloga za zabrinutost

Iran je poslao nekoliko stotina balističkih projektila u Rusiju, piše Wall Street Journal, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova.

(Patria) - Iran je poslao nekoliko stotina balističkih projektila u Rusiju, piše Wall Street Journal, pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, prenosi Index.hr.

Neimenovani američki diplomata je potvrdio da su projektili "isporučeni". Isporuka, navodno, uključuje nekoliko stotina balističkih projektila kratkog dometa.

Bespilotne letjelice

Američki dužnosnici ranije su objavili da je Rusija nabavila bespilotne letjelice od Irana, kao i drugu municiju i oružje od Sjeverne Koreje.

Sankcije Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu umanjile su sposobnost Vladimira Putina da obnovi iscrpljene zalihe oružja.

Bloomberg je ranije ove sedmice objavio da evropski dužnosnici očekuju da će Iran vrlo skoro isporučiti balističke projektile Rusiji.

No, Bloombergovi izvori nisu htjeli dati procjene vrste i količine balističkih raketa, niti perioda u kojem bi mogli biti poslani Rusiji.

Balistički projektili obično lete znatno brže od krstarećih raketa ili bespilotnih letjelica, pa ih je teže presresti i uništiti. Uz to, mogu nositi značajno veći teret, što znači da mogu napraviti i puno veću štetu.

SAD i drugi zapadni saveznici više su puta upozoravali Teheran da ne šalje balističke projektile Moskvi.

Ruski pregovori o nabavci balističkih projektila kratkog dometa od Irana počeli su još u septembru prošle godine, kad je tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otputovao u Iran kako bi vidio balističke rakete Ababil, pisao je u januaru CNN.

U martu je G7 izdao snažnu zajedničku izjavu u kojoj upozorava da će odgovor međunarodne zajednice uključivati ​​"nove i značajne mjere protiv Irana" ako zemlja počne slati balističke projektile Rusiji.

Ababil i Fath-360

Reuters je još u februaru ove godine izvijestio da je Rusija već primila "najmanje četiri isporuke projektila" iz Irana. Međutim, do danas nije zabilježeno da je Rusija ispalila iranske balističke rakete na Ukrajinu.

Ukrajinski gradovi od oktobra 2022. redovno su pod napadom bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje.

Kyiv Independent pisao je da noviji izvještaji spominju mogućnost da Iran isporuči dvije vrste projektila kratkog dometa - Ababil i Fath-360, a rusko osoblje navodno već u Iranu prolazi obuku za njihovo korištenje.

Ababil i Fath-360 imaju domet od 86, odnosno 120 kilometara, što ograničava mete protiv kojih bi ih Rusija mogla koristiti na one relativno blizu njenih granica i prve linije ratišta.

Vijest o navodnoj isporuci balističkih projektila dolazi u trenutku kad Rusija intenzivira svoje napade raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinske gradove, a Ukrajina se priprema za velike ruske napade na energetsku infrastrukturu ove zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je jučer na sastanku Ukrajinske odbrambene kontaktne grupe u Njemačkoj da je Ukrajini hitno potrebno više sistema protivzračne odbrane.

#Iran #oružje #rusija #ukrajina #Svijet