Članak

ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković: Zabrinjavajuće izjave Plenkovića, je li 1.500 presuda koje su dobili hrvatski građani politizirano

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da su odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju 'Sejdić-Finci', 'Kovačević' i druge "politički fabricirane" smatra veoma zabrinjavajućom i pomalo začuđujućom budući da je taj zvaničnik susjedne Hrvatske bio odmjereniji u nastupima.

Podsjećanja radi, Plenković je u intervjuu za BHRT komentarisao presude u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH i presudu Sejdić-Finci, a u kojima je u oba slučaja presuđen diskriminatorski odnos države.

“Dakle, ti slučajevi su pokrenuti iz političkih razloga. BiH ovakva kakvu danas znamo je nastala u Dejtonu, a to je politički dogovor nakon rata i koji je bio kao mirovni projekt, a ovo sve kasnije je nadogradnja”, rekao je, između ostalog, Plenković.

Na to je reagovao Konaković.

“Navedena izjava je loša iz više razloga – što se odnosi na vrlo osjetljivo pitanje u Bosni i Hercegovini s obzirom na diskriminaciju nad onima koji nisu pripadnici etničkih skupina, da ne mogu biti kandidati za Predsjedništvo BiH niti ostvarivati druga prava, što je sigurno najveći stepen diskriminacije u Evropi, ako ne i u svijetu. S razlogom je dobar dio naše javnosti reagovao na ovu neprikladnu i neprimjerenu izjavu Andreja Plenkovića, nadam se da to možemo zvati nekom vrstom gafa”, naveo je Konaković.

Plenkovićeva izjava, smatra on, dovodi u pitanje čitav pravni sistem i poziciju veoma važnog međunarodnog suda, pa bi, s druge strane, bilo interesantno čuti šta premijer Hrvatske misli o više od 1.500 presuda istog suda koje se tiču Hrvatske i njenih građana.

“Jesu li one politizirane, nebitne, zašto se hrvatska vlast i pravosuđe bave tim presudama?”, upitao je.

Konaković ponavlja da su svi koji su reagovali na ovu Plenkovićevu izjavu učinili to s pravom jer je, kako ističe, riječ o vrlo neprimjerenoj i ružnoj poruci.

Izrazio je nadu da ubuduće neće biti takvih poruka od Andreja Plankovića, napominjući da je inače on bio od pomoći kad je riječ o bh. evropskom putu, zbog čega tim više čudi da je usred Bosne i Hercegovine dao navedenu izjavu, javlja N1.

#AndrejPlenković #ElmedinKonaković #Hrvatska #presude #sud #BiH