Članak

UKLJUČEN EULEX

Masovna grobnica kod Novog Pazara?!

(Patria) - Komisija za nestale Vlade Srbije potvrdila je da su počele pripreme za raščišćavanje lokacije moguće masovne grobnice kod Novog Pazara i izgradnju pristupnog puta, nakon čega je planirana pretraga terena deponije "Golo Brdo".

Iskopavanja će se vršiti na zahtjev Kosova koje je srbijanskoj strani dostavilo informacije o mogućnosti da su na ovom mjestu pokopani posmrtni ostaci ubijenih albanskih civila, koji se više od dvije decenije vode kao nestali, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Šef jedinice Komisije za nestale Vlade Kosova Kuštrim Gara rekao je da su informacije za ovaj lokalitet dobili od raznih svjedoka i da su pripreme terena počele 26. augusta.

Lokaciju su krajem augusta, sa nadležnima Srbije i Kosova, obišli i predstavnici tima za sudsku medicinu EULEX-a.

"Ova aktivnost je bila u skladu sa posvećenošću EULEX-a da uz pomoć forenzičkih stručnjaka podrži relevantne institucije da rasvijetle sudbinu više od 1.600 nestalih u vezi sa sukobom na Kosovu”, saopšteno je za RSE iz misije Evropske unije za vladavinu prava.

Tokom rata 1998. i 1999. ubijeno je više od 13.000 civila, većinom Albanaca, a hiljade njih je nestalo.

#EULEX #EvropskaUnija #GoloBrdo #KomisijaZaNestale #Kosova #KuštrimGara #NoviPazar #RadioSlobodnaEvropa #VladavinuPrava #VladeSrbije #Region