Članak

LOKALNI IZBORI

Počinje predizborna kampanja, CIK je već kažnjavao, šta nas očekuje dalje i šta je sve zabranjeno

Foto: BHRT

(Patria) - U ponoć je i zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 6. oktobra ove godine.

Stranke, stranački i nezavisni kandidati će do 5. oktobra (do 07:00 sati) moći predstavljati svoje programe nakon čega će nastupiti 24-satna izborna šutnja.

U Centralni birački spisak upisano je 3.400.204 birača, a prema ranije potvrđenoj listi, na izborima zakazanim za 6. oktobar biće nešto više od 26 hiljada kandidata i 168 političkih subjekata.

Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni obezbijediti slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

U kampanji je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere i druge materijale, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Zabranjeno je prijetiti pristalicama drugih poliičkih subjektata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobijanja podrške birača, podsticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, podsticati lica da glasaju više puta ili u ime drugog lica.

Posebno iz CIK-a skreću pažnju na zabranu govora mržnje koji se odnosi se na cijeli izborni period, ne samo na period izborne kampanje.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je također do sada sankcionirala političke subjekte zbog preuranjene kampanje, a ukupna visina novčanih kazni iznosi 268.000 KM.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poziva sve učesnike u izbornom procesu da vode fer kampanju, uz poštovanje zakona i pravila, te apelira na medije da korektno i profesionalno izvještavaju o izbornim aktivnostima, u skladu s novinarskim kodeksom.

#Birači #Bosna #CIK #Izbori #Kampanja #Kodeks #Mediji #Novinari #Politika #Sankcije #Izbori2024