Članak

NEOBIČNA ODLUKA

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pomjerio Božić na 1. oktobar

(Patria) - Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da će Božić ove godine doći rano, 1. oktobra, jer želi početi praznično veselje nakon spornih predsjedničkih izbora za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, javio je AFP.

Ovaj šezdesetjednogodišnjak će dobiti treći šestogodišnji mandat uprkos negodovanju opozicije i međunarodne zajednice zbog rezultata izbora 28. jula.

„U znak poštovanja prema vama, u znak zahvalnosti, odrediću da se Božić pomjeri na 1. oktobar“, rekao je Maduro tokom televizijskog nastupa u ponedjeljak.

Nije prvi put da Maduro mijenja datum Božića otkako je preuzeo vlast nad zemljom s katoličkom većinom od Huga Chaveza 2013. godine. Ovog puta, čini se da je ovaj potez potez kojim se građanstvo odvraća od ljutnje zbog izbora za koje opozicija tvrdi da je s pravom pobijedila.

Sjedinjene Američke Države i neke latinoameričke zemlje podržavaju tvrdnju venecuelanske opozicije da su pobijedili, dok su Maduru prijateljski Meksiko, Kolumbija i Brazil odbili priznati službeni rezultat detaljnog uvida u rezultate glasanja.

Izborna agencija je saopštila da ne može da objavi evidenciju jer su hakeri kompromitovali podatke, iako su posmatrači rekli da nema dokaza za to. Tužioci su izdali nalog za hapšenje opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza Urutije, koji se krije, zbog njegovog insistiranja da je pobijedio na izborima.

„Niko u ovoj zemlji nije iznad zakona, institucija, kao što je ovaj ... kukavica Edmundo Gonzalez Urrutia pokušao da bude“, rekao je Maduro.

#Svijet #Venecuela #NicolasMaduro #izbori #Božić