Članak

IZRAEL IM SAVEZNIK

SAD optužile čelnike Hamasa za terorizam i druga djela u napadu 7. oktobra

(Patria) - Sjedinjene Američke Države optužile su vođe palestinske grupe Hamas za niz „terorističkih“ zločina, otkrili su dokumenti federalnog suda koji su otkriveni u utorak, javio je AFP.

Šest muškaraca, uključujući Ismaila Haniyeha, koji je ubijen u Teheranu 31. jula, imenovani su u optužnom dokumentu od 1. februara i optuženi za „zavjeru radi pružanja materijalne podrške za terorističke akte koji su rezultirali smrću“, zajedno sa šest drugih tačaka.

Ostali optuženi čelnici Hamasa su Marwan Issa - zamjenika vođe Hamasovog naoružanog krila u Gazi koji je pomogao u planiranju prošlogodišnjeg napada, Khaled Mashaal - još jedan zamjenik Haniyeha i bivši vođa grupe, Mohammed al-Masri i Ali Baraka. Dokument je sadržavao i zahtjev za hapšenje pojedinaca.

Hamas, kojeg Washington naziva „terorističkom organizacijom“, pokrenuo je napad na Izrael 7. oktobra 2023. godine, izazvavši brutalni rat u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom palestinske grupe. U napadu Hamasa ubijeno je 1.205 ljudi, uglavnom civila i uzeti su taoci. Izraelska kampanja protiv Hamasa do sada je ubila najmanje 40.819 ljudi u Gazi, većinom žene i djeca.

„Danas otkrivene optužbe samo su dio naših napora da ciljamo svaki aspekt Hamasovih operacija. Ove akcije neće biti naše posljednje“, rekao je američki državni tužilac Merrick Garland.

„Yahya Sinwar i drugi visoki čelnici Hamasa optuženi su danas za orkestriranje višedecenijske kampanje masovnog nasilja i terora ove terorističke organizacije – uključujući i 7. oktobar“, dodao je u saopštenju.

#Svijet #SAD #Hamas #terorizam #Izrael