Članak

VLAST

Ukrajinski ministri daju ostavke, očekuje se rekonstrukcija vlade

(Patria) - Najmanje šest ukrajinskih zvaničnika, uključujući članove kabineta, povuklo se sa svojih pozicija uoči očekivane velike rekonstrukcije vlade. Ostavke ostavljaju upražnjene neke od najviših mjesta u vladi, uključujući ministra za stratešku industriju zaduženog za proizvodnju oružja.

Promjene dolaze nakon što je parlamentarni lider vladajuće stranke Sluga naroda rekao da će polovina kabineta biti promijenjena u velikoj rekonstrukciji vlade ove sedmice, javlja BBC.

Među onima koji su sinoć podnijeli ostavke bili su ministar strateške industrije Alexander Kamyshin, ministar pravde Denys Maliuska, ministar zaštite životne sredine Ruslan Strilets, potpredsjednice vlade Olha Stefanishyna i Iryna Vereshchuk, te čelnik ukrajinskog Fonda za državnu imovinu Vitaliy Koval. Jedan od najviših predsjednikovih pomoćnika, Rostyslav Shurma, također je smijenjen prema predsjedničkom dekretu.

Pišući na Telegramu, David Arakhamia, parlamentarni lider vladajuće stranke Sluga naroda, rekao je: „Kao što je obećano, ove sedmice se može očekivati ​​veliko resetovanje vlade. Više od 50% osoblja Kabineta ministara biće promijenjeno. Sutra ćemo imati dan otpuštanja, a prekosutra dan imenovanja.“

Govoreći tokom svog noćnog video obraćanja, ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da državne institucije „treba da budu konfigurisane tako da Ukrajina postigne sve rezultate koji su nam potrebni“ uoči njegove posjete Sjedinjenim Američkim Državama sljedećeg mjeseca, gdje se očekuje da predstavi „plan pobjede“ predsjedniku Joeu Bidenu.

„Za to moramo ojačati neke oblasti vlasti i pripremljene su promjene u njenom sastavu. Biće promjena i u kabinetu (predsjednika)“, rekao je.

Opoziciona poslanica Iryna Gerashchenko kritikovala je rekonstrukciju vlade, navodeći da je ovo „Vlada bez ministara. Parlament bez mono-većine. Intelektualna i kadrovska kriza na koju vlasti zatvaraju oči“. Pozvala je na vladu jedinstva i kraj kontrole vlasti od strane političkog tima predsjednika Zelenskog.

Istog dana kada su najavljene promjene, u ruskom udaru na centralni grad Poltava poginula je 51 osoba, a povrijeđena je još 271 osoba. Zelenskiy je obećao da će Rusija platiti za napad i ponovio pozive Zapadu da isporuči više protivzračne odbrane „koja nas može zaštititi od ruskog terora“.

Predsjednik Zelenskiy je nekoliko puta obnavljao svoju vladu otkako je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. U maju prošle godine smijenio je ministra odbrane Oleksiija Reznikova nakon niza korupcijskih skandala, a početkom ove godine smijenio je glavnog komandanta vojske Valeriija Zaluzhnyijeg.

Najmanje pet vladinih resora, uključujući portfelje za infrastrukturu i poljoprivredu, ostalo je upražnjeno otkako su ministri ili podnijeli ostavku ili su smijenjeni ranije ove godine. Prvi predsjednički mandat Zelenskog trebao je prestati u maju 2024., ali on ostaje na svojoj poziciji prema vanrednom stanju.

#Kabinet #Ostavke #Parlament #Predsjednik #Promjene #Rekonstrukcija #Rusija #Ukrajina #Vlada #Zelenskiy #Svijet