Članak

PARLAMENT FBIH

Danas vanredno zasjeda Zastupnički dom, na dnevnom redu i dva zakona o policijskoj djelatnosti

U Sarajevu će danas, sa početkom u 11 sati, biti održana 10. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BIH.

(Patria) - U Sarajevu će danas, sa početkom u 11 sati, biti održana 10. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na predloženom dnevnom redu su ukupno četiri tačke:

- Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH (hitni postupak);

- Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH (hitni postupak);

- Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH 2021-2027. godina (hitni postupak); te

- Usaglašavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom.



Predloženim izmjenama zakona o policijskim službenicima FBiH predviđeno je usklađivanje važećeg zakona s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Cilj je da policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, Federalna vlada je kao predlagač navela da trenutno, zbog specifičnosti unapređenja policijskih službenika u više činove - što se vrši samo za upražnjena radna mjesta, kao i zbog specifične procedure u vezi s unapređenjem, dolazi do toga da iz FUP-a nijedan policijski sluzbenik s činom glavnog inspektora nema uslove za prijavljivanje na konkurs za direktora FUP-a ili za zamjenika jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uslove za penziju.

"Ukazujemo i na to da je u većini kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova slična ili ista situacija sa policijskim službenicima koji ispunjavaju uslove u pogledu čina, tj. da mogu biti kandidati za direktora ili zamjenika direktora Federalne uprave policije.

lmajući u vidu navedeno, da trenutno Federalnom upravom policije ne rukovodi direktor ili zamjenik direktora i da će nakon raspisivanja javnog konkursa biti teško osigurati policijskog službenika prema uslovima utvrđenim u Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, neophodno je korigovati odredbu", naveli su iz Vlade FBiH.

#Otpadom #Penziji #Policijskim #Ruralnog #Sarajevu #Unutrašnjim #Usaglašavanje #Zastupničkog #BiH
U

Hi! I really enjoyed this article. This session reflects the ongoing discussions about public safety, law enforcement practices, and community relations. I think it will be even more reflective of the geometry dash subzero discussion and what happened at that meeting.