Članak

ENERGETSKI SEKTOR

Irak će ponuditi američkim kompanijama deset blokova za istraživanje gasa

(Patria) - Irak planira ponuditi deset blokova za istraživanje gasa američkim kompanijama tokom predstojeće posjete ministra nafte Hayana Abdel-Ghanija Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj potez dio je napora Bagdada da privuče američke investicije u svoj energetski sektor, nakon prethodnih rundi licenciranja u kojima su kineske firme osigurale većinu dostupnih polja.

Deset gasnih blokova, koji su ostali nepotraženi nakon šest ciklusa licenciranja, bit će
predstavljeni u novom procesu nadmetanja, objavili su irački državni mediji, a dolazi u trenutku kada Irak nastoji povećati svoju domaću proizvodnju gasa, javio je Reuters.

Abdel-Ghani je rekao da će Irak pokrenuti novi projekat ulaganja u gas do kraja godine na naftnom polju Al-Faihaa u južnom Iraku. Projekat, sa kapacitetom od 125 miliona standardnih kubnih stopa, ključna je komponenta iračke strategije za unaprijeđenje svoje energetske infrastrukture.

Najnovija inicijativa slijedi nedavne sporazume o razvoju trinaest blokova nafte i gasa, čiji je cilj povećanje proizvodnje sirove nafte i gasa u Iraku za opskrbu elektranama, koje se trenutno u velikoj mjeri oslanjaju na uvoz iranskog gasa.

#Irak #nafta #SAD #Svijet