Članak

UMJESTO NOTE IŠLA ZAHVALA

ZAPETLJAO SE Konaković u OIC-u zaboravio na obećane protestne note, iz Kameruna podržao Nikšića, a poslušao Izetbegovića!?

Piše: Amina Čorbo - Zećo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obraćao se na 50. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova država članica Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se održava u Kamerunu, opet vjerujući da se niko ne sjeća šta je govorio prije nekoliko mjeseci.

U međuvremenu stigao je komentirati i aktuelna dešavanja u BiH i sastanak Nermina Nikšića (uz potporu Vojina Mijatovića), i Dragana Čovića, gdje je dao podršku Nikšiću, ali zapravo poslušao savjet Bakira Izetbegovića koji je dan ranije s FTV-a poslao poruku Trojki u vezi imenovanja prve osobe FUP-a.

„Postoji li Hrvat koji može da ne misli kao Dragan Čović. Ima li neki Hrvat iz SDP-a ili Naše stranke, šta je s njima zašto oni ne bi mogli imenovati prvog čovjeka FUP-a“, kazao je Izetbegović te spomenuo Mostar.

„Decenijama je u Mostaru i ministar i komesar Hrvat, a ne bi mogao biti. Zašto ne traže da se to promijeni. Zašto ne trguju s tim. Zašto ne traže da se pokrene Južna interkonekcija, da se u Stocu imenuje predsjedavajući vijeća“, poručio je Izetbegović.

I onda se desi čudo, upravo takvu poruku šalje Konaković komentirajući zbunjujuću situaciju o odnosima unutar koalicije, ali i same Trojke.
“Dok god u Hercegovačko-neretvanskom kantonu imamo dvije ključne pozicije, ministra unutarnjih poslova i policijskog komesara, u rukama Hrvata, nema promjena u FUP-u,” odlučno je kazao Konaković.

Kako onda daje podršku Nikšiću i ima povjerenje u njega ako je Nikšić ipak priznao da Hrvat mora na čelo FUP-a i da je to političko pitanje, a javno izgovara stav koji je jednak onom kojeg je izgovorio Izetbegović.


Ali navikli smo na populizam Konakovića, ali i izgovorene riječi koje su laž na laž!

Jednostavno njegova obećanja i izgovorene riječi su prečesto sukobljene. Tako će svoju 'dosljednost' prezentirati i u Kamerunu. Naime, u obraćanju OIC-u izrazio je duboku zahvalnost 'svoj braći u državama članicama OIC-a koje su podržale UN-ovu Rezoluciju o Srebrenici'.

Ni riječi nije izustio o ranije najavljenim protestnim notama koje je obećao poslati ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH zemljama članicama Generalne skupštine koje su u UN-u glasale protiv Rezolucije.

Zapravo javnost u BiH ostala je uskraćena informacije da li je Konaković poslao protestne note. A, jučer ni riječi nije izustio o tome, samo je ponizno zahvalio onima koji su podržali rezoluciju, a naprimjer tamo sjedi i jedan Alžir koji je ostao suzdržan kod glasanja.

Ali Konaković voli pričati ono što drugi žele da čuju, pa je tako narodu u BiH obećao da će protestirati prema onima koji nisu podržali Rezoluciju, vjerujući da su svi toliko zaboravni da neće pratiti daljnji razvoj situacije, te će na miru moći zahvaljivati zemljama članicama OIC-a, kao da su baš sve podržale istu.

Ni rečenicom se nije obratio onima koji su ostali suzdržani, a tako je najlakše ostati prehrabri, prečasni političar koji u novom momentumu donosi svježinu u Bosni i Hercegovini. Jeste, ali kada bismo se šalili i samo slušali šta govori, a ne pratili i šta radi.

#AminaČorbo #BakirIzetbegović #DraganČović #ElmedinKonaković #HercegovačkoNeretvanskiKanton #JužnaInterkonekcija #Mostar #NerminNikšić #Stoc #VojinMijatović #BiH