Članak

POMOĆNIK BLINKENA

O'Brien: Nastavit ćemo koristiti sankcije i protiv Dodika, i protiv njegovih pomagača

James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za Evropu i Euoraziju, oglasio se večeras na društvenim mrežama porukom da SAD snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

(Patria) - James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za Evropu i Euoraziju, oglasio se večeras na društvenim mrežama porukom da SAD snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH.

"Nastavit ćemo koristiti sve alate koji su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, kako bismo odbranili svoje interese, pozivajući na odgovornost one koji su uključeni u antidaytonske, koruptivne ili antidemokratske aktivnosti, uključujući Dodika i njegove pomagače.

Upravo te aktivnosti štete samo građanima BiH, pa tako i stanovnicima Republike srpske, i trebaju prestati. Oni koji su u njih uključeni bit će podvrgnuti sankcijama, kao i svi koji im materijalno pomažu", saopštio je O'Brien putem platforme X.

Naglasio je da ambasador Michael Murphy predstavlja Vladu SAD-a, te da on i njegov tim u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru provode američku vanjsku politiku i brane američke interese u BiH.

"Naša Ambasada objasnila je rizike sankcija svima kojih se to tiče, i - kao što sam nedavno rekao - mi činimo istu stvar u zemljama širom svijeta. Svi zvaničnici SAD-a nastavit će iznositi ove stavove", poručio je O'Brien.

#AntonyBlinken #JimOBrien #MiloradDodik #Politika #SAD #SjedinjeneDrzave #BiH