Članak

IZVJEŠTAJ IAEA

Iran povećava zalihe obogaćenog uranijuma, blizu je da proizvede oružje

Iran je dodatno povećao svoje zalihe uranijuma obogaćenog na nivoe koji su približni nivou potrebno za oružje, navodi se u povjerljivom izvještaju nuklearne straže Ujedinjenih nacija.

(Patria) - Iran je dodatno povećao svoje zalihe uranijuma obogaćenog na nivoe koji su približni nivou potrebno za oružje, navodi se u povjerljivom izvještaju nuklearne straže Ujedinjenih nacija.

U izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je vidio AP, navodi se da 17. avgusta Iran ima 164,7 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 posto. To je povećanje od 22,6 kilograma od posljednjeg izvještaja IAEA u maju.

Uranijum obogaćen do 60 posto je samo kratak tehnički korak od nivoa oružja od 90 posto. Prema definiciji IAEA-e, oko 42 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 posto je količina pri kojoj je stvaranje jednog atomskog oružja teoretski moguće ako se materijal dodatno obogati do 90 posto.

Šef IAEA-e, Rafael Mariano Grossi, ranije je upozorio da Teheran ima dovoljno uranijuma obogaćenog do nivoa gotovog nivoa oružja da napravi „nekoliko“ nuklearnih bombi ako to odluči.

Izvještaj od četvrtka posljednji je najniži nivo u spiralnim odnosima između Teherana i IAEA. To je uslijedilo nakon rezolucije od 6. juna 35-članog Upravnog odbora IAEA-e koja je osudila Iran zbog toga što nije u potpunosti sarađivao s agencijom sa sjedištem u Beču.

Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine sa svjetskim silama postavio je ograničenja na njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, za koji Zapad strahuje da bi mogao biti iskorišten za izradu nuklearnog oružja, a Teheran insistira da je samo u miroljubive svrhe.

Ali sporazum je propao nakon što je administracija Donald Trumpa 2018. godine povukla Sjedinjene Američke Države iz sporazuma, što je dovelo do toga da Iran odustane od svih ograničenja koje je sporazum stavio na njegov program i obogati uranijum do 60 posto čistoće.

U međuvremenu, kamere za nadzor koje je postavila IAEA također su poremećene, a Iran je zabranio rad nekim od najiskusnijih inspektora te agencije sa sjedištem u Beču. Iranski zvaničnici također sve češće prijete da bi mogli napraviti atomsko oružje.

U izvještaju IAEA-e se dalje navodi da Teheran također nije preispitao svoju odluku u septembru da zabrani inspektorima agencije da nadgledaju njen nuklearni program i da nadzorne kamere IAEA ostaju u prekidu.

IAEA je saopštila da je zatražila 8. avgusta da Iran omogući pristup lokaciji za proizvodnju centrifuga u gradu Isfahanu, kako bi servisirala svoje kamere, ali nije dobila odgovor.

U izvještaju se navodi da Iran još uvijek nije dao odgovore na dugogodišnju istragu o porijeklu i trenutnoj lokaciji umjetnih čestica uranijuma pronađenih na dvije lokacije koje Teheran nije proglasio potencijalnim nuklearnim lokacijama, poznate kao Varamin i Turquzabad.

U izvještaju IAEA navodi se da su od 17. avgusta ukupne iranske zalihe obogaćenog uranijuma iznosile 5.751,8 kilograma.

U izvještaju IAEA se također navodi da je agencija potvrdila da je Teheran završio instaliranje osam kaskada IR-6 centrifuga u svom podzemnom pogonu u gradu Fordo. Tih dodatnih osam kaskada još nije u funkciji, što znači da još ne obogaćuju uranijum.

IAEA je također saopštila da je Iran završio instalaciju deset od osamnaest planiranih kaskada centrifuga IR-2m na podzemnoj lokaciji u Natanzu, te da je tamo u toku instalacija dvije kaskade.

IAEA kaže da je Iran počeo sa radom šest kaskada prethodno instaliranih centrifuga IR-2m i devet kaskada prethodno instaliranih centrifuga IR-4 na podzemnoj lokaciji Natanz.

#IAEA #Iran #NuklearnoOružje #Svijet #UjedinjeneNacije