Članak

VIJEĆNICA U OV NOVI GRAD

Džanko Zukobašić: Vlast u Kantonu Sarajevo i Selimbegović ruše zakone i dezavuišu javnost u potrazi za glasovima!

(Patria) - Vijećnica Stranke za BiH u OV Novi Grad Sarajevo Nejra Džanko Zukobašić reagovala je na vijest sa stranice Vlade KS za koju smatra da je objavljena "u svrhu skrivenog promoviranja predizborne kampanje predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirze Selimbegovića, a koja dezavuiše javnost ili kako se narodski kaže, zamazuje oči".

"Ne mogu, a da ne reagujem jer ovakve vijesti su zaista prešle sve granice. Naime, na stranici Vlade KS nalaze se fotografije predsjedavajućeg OV i ministra privrede Kantona Sarajevo, uz obavijest u kojoj se navodi da je Općina Novi Grad iskazala interes za otvaranje Centra za razvoj poduzetništva. Predsjedavajući je zadnjih mjesec dana preletio brzinom svjetlosti iz predstavičke u izvršnu vlast, bez obzira na posljedice koje to nosi sa sobom", navodi Džanko Zukobašić.

Podsjeća da predsjedavajući može predstavljati građane (kao i svi vijećnici), podnositi inicijative, na sjedicama rukovoditi po poslovniku i statutu Vijećem, a može komunicirati o budućim projektima, samo i jedino u ime vijeća, ukoliko je ovlašten od strane istog, a nije.

"Svako ko poznaje rad Općine zna i ko predstavlja Općinu, po zakonu i po statutu kao i u svim aktivnostima. Predsjedavajući općinskog vijeća ne može i ne smije ispred Općine iznositi bilo kakve projekte i aktivnosti. Ovaj "interes" kako su naveli na stranici, je vjerovatno nešto za sta općinske službe i ne znaju, a pored toga u Općini Novi Grad već postoji Centar za razvoj biznisa. Centar za razvoj biznisa: https://www.novigradsarajevo.ba/centar-za-razvoj-biznisa-crb/

Vijeće kao organ nikada nije dalo nikakvo ovlaštenje niti zaduženje, za predizborne aktivnosti u kojima se koristi uloga predsjedavajućeg općinskog vijeća. Predstavnici vlasti u Kantonu po običaju ne obraćaju pažnju ni na zakone ni na procedure pa tako ruše državu i institucije zbog stranačkih interesa i skupljanju jeftinih izbornih poena", zaključila je Džanko Zukobašić.

#BiH #CentarZaRazvoj #MinistraPrivrede #NejraDžanko #NoviGradSarajevo #OpćinaNoviGrad #OpćinskogVijeća #PredsjedavajućiOV #VijećnicaZaBiH #VladeKS #ZukobašićReagovala