Članak

REAKCIJA NA IZJAVE

Lendo: Samo BH-Gas može graditi Južnu interkonekciju, Bradara dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH

(Patria) - Duboko zabrinjava izjava predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradara kojom pokušava osporiti stvarnu i teritorijalnu nadležnost „BH-Gasa“, čiji je osnivač Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine bude nosilac projekta izgradnje i upravnika Južne gasne interkonekcije, saopćio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

"Zabrinutost uvećava i činjenica da predsjednica FBiH na ovaj način dovodi u pitanje i teritorijalni integritet i politički suverenitet države Bosne i Hercegovine. Isključivo "BH-Gas" u postojećem organizacionom obliku ima ustavnu i zakonsku nadležnost, ali i potrebna znanja i infrastrukturni kapacitet da provede projekat izgradnje Južne gasne interkonekcije i da upravlja njome.

Nakon što je Prijedlog zakona o Južnoj gasnoj interkonekciji, koji je u prošlom mandatu usvojen u Predstavničkom domu, neustavno povučen iz parlamentarne procedure, aktuelna vlast odbija uvrstiti na dnevni red Prijedlog tog zakonskog rješenja kojeg je uputila Stranka demokratske akcije. Na taj način Trojka čini uslugu HDZ-u, a na štetu FBiH i njenih građana", navodi Lendo.

Stav stručne javnosti da je "BH-Gas" jedini ovlašteni izvođač projekta izgradnje i upravitelj gasovoda potvrđuju i stavovi međunarodnih partnera, koji idu u prilog činjenici da se isključivo angažmanom ove javne kompanije može spriječiti korištenje Južne interkonekcije kao sredstva političkih ucjena.

"Sa druge strane, i u više navrata, isti autoriteti su potvrdili stvarne namjere Dragana Čovića koje stoje iza blokade projekta Južne gasne interkonekcije, a koji se svode isključivo na lične interese i političke ucjene sa razornim posljedicama na energetski suverenitet, građane i privredu Federacije Bosne i Hercegovine u cjelini. Svjedočimo dakle, da predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, umjesto da bude na strani najboljeg interesa Federacije i njenih građana, svrstava se na stranu ličnih i stranačkih interesa HDZ-a i Dragana Čovića.

U svojstvu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine pozivam rukovodstvo Predstavničkog doma da na prvoj narednoj sjednici u dnevni red uvrsti Prijedlog Zakona o južnoj gasnoj interkonekciji koji je u proceduru dostavila Stranka demokratske akcije, a koji je usklađen sa najboljim evropskim standardima i najboljim interesom građana, privrednika i Federacije u cjelini", navodi se u reakciji.

#BH-Gas #Južnainterkonekcija #LidijaBradara #RefikLendo #BiH