Članak

PREDSJEDNIK SBiH

Efendić o mostu kod Počitelja: HDZ put usmjerio ka Hrvatskoj umjesto prema Neumu, fali još jedan osvijetljeni križ!

(Patria) - Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić burno je reagirao na ceremoniju otvaranja dijela autoputa kod Počitelja.

Evo šta je napisao:

Izgradnja autoputa kroz BiH započela je izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma a na dionici Sarajevo - Zenica. HT Eronet za te svrhe nije uplaćivao ništa iako je firma u vlasništvu Vlade Federacije BiH kao i BH Telecom.

Kada su se ugledali prvi kilometri autoputa i počeli koristiti krenulo se dalje, a kreditori su pokazali spremnost da odobre kredite za izgradnju koridora 5C kroz BiH.

Tada na scenu stupa politika HDZ-a, i popustljivost iz Sarajeva, pa umjesto da se nastavi graditi autoput od Zenice prema sjeveru i Evropi, počinju se izdvajati sredstva i uzimati krediti za dionice autoputa u Hercegovini, i to ne od Mostara prema Sarajevu, nego od Mostara prema Hrvatskoj.

Uzalud je rahmetli profesor Ibrahim Bušatlija objašnjavao da autoput mora ići prema Neumu, jedinom BH gradu na moru, a ne prema Zvirovićima, HDZ je svoje progurao.

Posljedica toga je i ovaj bespotrebni most kojim je upropašten krajolik Počitelja, a ogromnu cijenu njegove izgradnje nisu platili ostaci Herceg-Bosne koji danas prave ceremoniju otvaranja sa Andrejom Plenkovićem, nego naravno građani Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona u kojem nema ni milimetra autoputa.

Dakle, autoput ne gradi se od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske. Ima li potrebe naglašavati da je trojka sastavljena od NiP, SDP i NS HDZ-u poklonila Autoceste Federacije BiH pored Cesta FBiH kojima odavno upravljaju, pa su sada počeli davati i imena mostovima po Federaciji BiH. Fali još jedino da na ovaj most postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći, napisao je Efendić.

#BHTelecom #Bosna #HDZ #Hercegovina #Hrvatska #Mostar #Počitelje #Sarajevo #SemirEfendić #Zenica #BiH #Politika