Članak

EKSKURZIJA UKA I MINISTARA

Pola Vlade KS u Austriji: O nestašici vode, zagađenom zraku i lošoj infrastrukturi ni riječi

Piše: Amra Vrabac

Pet ministara u Vladi KS i premijer KS boravili su u posjeti Austriji kako bi produbili saradnju koja traje od prošle godine, kada je delegacija Koruške boravila u Sarajevu i potpisala Sporazum o razvoju međusobne saradnje i kontakata sa Vladom Kantona Sarajevo.

„Otvorili smo niz značajnih tema, sa željom da prezentiramo ono šta se dešava u Kantonu Sarajevo i da pozovemo investitore iz Koruške i Austrije da dođu i investiraju u Kanton Sarajevo”, izjavio je premijer Uk, pomenuvši i već realiziran konkretan primjer ulaganja u obnovljive izvore energije koje realizira kompanija iz Koruške.

U informaciji koja je objavljena na stranici Vlade KS nema podataka da li je Uk upoznao austrijske partnere da Sarajevo noću uvodi redukcije, da je alarmantno stanje sa izvorištima koje vlast čak nije ni zaštitila, da direktora VIK-a "nema ni na mapi", da trebaju nositi maske s filterom i u ljetnom periodu u Sarajevu jer je zrak zagađen.

Na sastancima se razgovaralo o saradnji na univerzitetskom nivou, cyber sigurnosti, kulturnoj povezanosti...

Guverner Kaiser podcrtao je da Koruška i Austrija moraju biti podrška BiH na njenom putu ka EU te naglasio važnost međuregionalne saradnje. Između, ostalog, kazao je da imaju velika iskustva u korištenju obnovljivih izvora energije, mikroelektronici, prerađivanju drveta..., te da ta znanja žele podijeliti s Kantonom Sarajevo. Dodao je da postoji i velika mogućnost za jaču povezanost kada su u pitanju visoko obrazovanje, EU integracije, cyber sigurnost, kultura i sport...

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović predstavio je program poticaja male privrede, odnosno poticaj za direktna strana ulaganja, te naveo zakonske reforme kojima se potiču strana ulaganja u Kanton Sarajevo. Naveo je i mogućnosti saradnje u oblasti zimskog turizma, u što se ulažu ogromna sredstva, te naveo da bi iskustva Austrije u borbi protiv klimatskih promjena bila dragocjena.

Predstavivši stanje u svom resoru i potrebom za reformama unutrašnjih kapaciteta, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS prof.dr. Adna Mesihović navela je da bi Kantonu Sarajevo dobro došla pomoć u vezi s promjenom reformskih programa na univerzitetima, da želi čuti iskustva Austrije kada je riječ o podršci naučno-istraživačkim projektima i osnivanju instituta, poboljšanju položaja mladih...

Mogla je ministrica Mesihović naprimjer obići studentske domove u Austriji pa ta iskustva prenijeti u Sarajevo gdje studenti nemaju toplu vodu, prokišnjavaju im sobe, a očekujemo da ostanu u BiH i rade na njenom progresu.

Ministar za boračka pitanja Omer Osmanović naveo je da je njegov fokus na kulturi sjećanja te, cijeneći ogromna iskustva koje domaćini imaju s muzejskom djelatnošću, mogli ostvariti saradnju u tom segmentu.

Ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić kazala je da bi fokus saradnje, kada je u pitanju resor kojim rukovodi, mogao biti na digitalizaciji, a ministar unutrašnjih poslova Admir Katica pomenuo je da bi iskustva u borbi sa cyber kirminalom MUP-u KS bila od velike pomoći. Također, kao jednu od zajedničkih tema, pomenuo je i migracije. Pretpostavljam da Katica nije upoznao austrijske partnere da su centri za migrante isključivo u Sarajevu i Bihaću, umjesto da su raspoređeni po mjestima na koja ulaze u BiH.

Kantonalni vlastodršci sastali su se i sa bivšim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Teme razgovora ne znamo jer nisu ni saopćene. Ali pretpostavit ćemo da je Inzko i nakon ovog sastanka izrazio zabrinutost za BiH.

Osim ministara i Uka u delegaciji su bili i predstavnici Agencija za privlačenje investicija i privatizaciju KS, Udruženja poslodavaca, Ureda za dijasporu Vlade KS te Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje KS.

I dok glavni grad se guši u prašini i zagađujućim česticama u zraku koje će se dolaskom jeseni samo pogoršavati, a vode nemamo ni u dnevnim ni u noćnim satima za Uka i veselu družinu to nisu bile teme koje su prezentirali domaćinima. Jer oni su se ipak okupali. U Austriji.

#Austrija #NihadUk #VladaKS #BiH #izdvojeno