Članak

BROJNE TEME

Kineski lider Xi i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Sullivan razgovarali u Pekingu

(Patria) - Kineski lider Xi Jinping susreo se u četvrtak s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom nakon što je ovaj završio trodnevnu posjetu s ciljem da komunikacija ostane otvorena u odnosima koji su posljednjih godina postali sve napetiji, javio je AP.

Sullivan, na svom prvom putovanju u Kinu kao glavni savjetnik predsjednika Joea Bidena za pitanja nacionalne sigurnosti, ranije se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem i visokim generalom iz Centralne vojne komisije.

Počevši od trgovinskog rata koji datira još od 2018. godine, Kina i SAD su u sukobima oko niza pitanja, od globalne sigurnosti, kao što su kineska potraživanja nad Južnom kineskim morem, do industrijske politike proizvodnje električnih vozila i solarnih panela.

Sullivanovo putovanje ove sedmice ima za cilj spriječiti da tenzije ne prerastu u sukob.

„Vjerujemo da nadmetanje s Kinom ne mora dovesti do sukoba ili konfrontacije. Ključ je
odgovorno upravljanje kroz diplomatiju“, rekao je na konferenciji za novinare prije odlaska iz Pekinga.

Obje vlade nestrpljivo žele održati odnose na ravnomjernom nivou uoči promjene predsjednika SAD-a u januaru. Rekli su da ostaju posvećeni upravljanju odnosima, nakon sastanka između Xija i Bidena u San Franciscu prošlog novembra.

„Dok su se velike promjene dogodile u dvije zemlje i u kinesko-američkim odnosima, predanost Kine stabilnim, zdravim i održivim kinesko-američkim odnosima ostaje nepromijenjena“, rekao je Xi.

„Predsjednik Biden je posvećen odgovornom upravljanju ovim posljedičnim odnosom kako bi osigurao da konkurencija ne pređe u sukob ili konfrontaciju, te da radi zajedno tamo gdje su naši interesi usklađeni“, rekao je Sullivan.

Dvije zemlje su se dogovorile da će raditi na telefonskom razgovoru između Xija i Bidena u narednim sedmicama, a Sullivan je nagovijestio da bi se mogli lično sastati na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje ili Grupe 20 kasnije ove godine.

„Vjerovatno je da će oba biti tamo, a ako hoće, bilo bi prirodno da imaju priliku da sjednu jedan s drugim“, rekao je.

Sastanak Xija i Sullivana dotaknuo se i pitanja američkih državljana zatočenih u Kini, na
Tajvanu, kao i sukoba između Kine i Filipina u Južnom kineskom moru.

Razgovarali su i o podršci Kine Rusiji, jer je nedavna procjena SAD-a pokazala da ta zemlja izvozi tehnologiju koju Rusija koristi za proizvodnju projektila, tenkova i drugog oružja. Razgovarali su i o naporima da se okonča rat u Ukrajini, ali je Sullivan rekao da nisu postigli nikakav napredak po tom pitanju.

Sullivan je rekao da je sporazum o razgovoru između vojnih komandanata u Indo-pacifičkoj regiji „veoma pozitivan ishod“ njegovih sastanaka i da se nadaju da će produbiti komunikaciju između dvije vojske kako bi ona mogla biti proslijeđena onome ko naslijedi Bidena kao predsjednik.

Sullivan se jučer ujutro susreo i sa jednim od kineskih potpredsjednika Centralne vojne komisije, generalom Zhang Youxia, što je rijedak sastanak sa američkim zvaničnikom koji je bio u posjeti.

Zhang je rekao da je ponovno ujedinjenje Tajvana s kopnom „misija i odgovornost“ vojske, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

„Kina zahtijeva da Sjedinjene Države zaustave vojni dosluh između SAD-a i Tajvana, prestanu s naoružavanjem Tajvana i prestanu sa širenjem lažnih narativa o Tajvanu“, navodi se u saopštenju, ne objašnjavajući šta su lažni narativi.

Sullivan je rekao da je „rijetko da imamo priliku za ovu vrstu razmjene“ i naglasio „potrebu da odgovorno upravljamo odnosima SAD-a i Kine“.

#JakeSullivan #Kina #odnosi #SAD #Svijet