Članak

POTPISAN UGOVOR O NABAVCI

Vučić: Ne možemo podijeliti tehnologiju 'Rafala' sa Rusijom

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što su Srbija i Francuska potpisale sporazum o nabavci 12 novih francuskih višenamjenskih borbenih aviona "Rafal" za 2,7 milijardi eura, kazao je da Srbija ne može da podijeli tehnologiju tih aviona sa Rusijom.

"Nemoguće je da mi transfer tehnologije prenesemo. Ne brinite, ljudi iz kompanije 'Daso' su se za to pobrinuli hiljadu puta, a ne jedanput. Ti razgovori su bili teški i naporni i ni za šta na svijetu ne bi dali transfer tehnologije", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Dodao je da mediji sa zapada često sumnjaju u Srbiju da će da nešto radi sa Rusima, ali da neće zbog toga da se izvinjava, kao i da je ponosan na politiku Srbije.

"Ponosan sam na to što uvijek poštujemo povelju UN, što se ne bi moglo reći za mnoge zapadne zemlje, posebno kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, a mi smo ga i tada i danas poštovali", kazao je Vučić.

Dodao je da zna da bi Makron volio da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali Srbija "to nije uradila i da se ne stidi svoje odluke".

"Da li smo nešto učinili protiv Ukrajine? Nismo. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, podržavamo povelju UN i doživljavamo ih kao prijateljski narod", rekao je Vučić, navodeći da je Srbija dala više humanitarne pomoći Ukrajini "nego svi ostali sa Balkana zajedno, pa puta 20".

Odgovarajući na pojedine kritike iz Srbije zbog čega se avioni ne nabavljaju iz Rusije ili Kine, Vučić je pitao "kako bi ruski avioni sada došli do Srbije".

"Moj posao je da razmišljam o suverenitetu i nezavisnosti Srbije i da uradim sve što je najbolje za našu zemlju. A što da ne radimo sa Francuskom? Jesu li 'Rafali' loši avioni? Ne, 'rafal' je po našem mišljenju najbolji avion koji postoji u svijetu", kazao je on.

Dodao je da Srbija ne može da dobije "meteor" rakete koje koristi Francuska, kao ni ostale zemlje u regionu, osim možda Grčke, već "mika" rakete.

Francuski predsjednik je kazao da želi uputiti poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da je Srbiji mjesto u Evropi i Evropskoj uniji.

"Ojačala je naša ekonomska saradnja. Francuska preduzeća dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su beogradski metro, modernizacija Aerodroma 'Nikola Tesla', modernizacija mreže za elektrodistribuciju, upravljanje otpadom i saradnja u oblasti zdravstva", istakao je Makron.

#Region #Rafal #Francuska #EmmanuelMacron #Srbija #ugovor