Članak

OBJAVLJENI DETALJI

U Ukrajini se srušio borbeni avion F-16, poginuo iskusni pilot

Ukrajinska vojska potvrdila je da se srušio borbeni avion F-16 njenih zračnih snaga, što je prvi takav gubitak otkad su u zemlju ovog mjeseca stigli ti dugoiščekivani američki avioni.

(Patria) - Ukrajinska vojska potvrdila je da se srušio borbeni avion F-16 njenih zračnih snaga, što je prvi takav gubitak otkad su u zemlju ovog mjeseca stigli ti dugoiščekivani američki avioni.

"Avion se srušio, a pilot je poginuo dok se približavao meti tokom ruskog zračnog napada", objavio je jučer ukrajinski Glavni štab na svom Facebook profilu, prenosi Hina.

Avioni F-16 "pokazali su visoku učinkovitost" i srušili su četiri ruske krstareće rakete, dodali su.

"Veza s jednom od letjelica je izgubljena dok se približavala idućoj meti. Kako se pokazalo kasnije, avion se srušio, a pilot je poginuo", dodaje se u izvještaju.

Ukrajina nije otkrila detalje o veličini svoje nove flote, no gubitak F-16 zasigurno je značajno oslabio njene postojeće kapacitete.

Pozivajući se na dobro upućeni izvor, Times of London je objavio da Ukrajina ima šest takvih aviona.

Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je 4. avgusta da su njegovi piloti počeli upravljati avionima F-16, nazivajući taj trenutak važnom prekretnicom u borbi protiv invazije koju je Rusija pokrenula prije 29 mjeseci.

- Čini se da pad aviona u ponedjeljak nije rezultat ruske vatre, a mogući uzroci - greška pilota ili mehanički kvar - još se istražuju - rekao je američki odbrambeni dužnosnik Reutersu.

Vojni analitičari procijenili su da dolazak malog broja aviona, uprkos tome što je značajno, vjerovatno ne može preokrenuti tok rata.

Rusija je imala vremena da pripremi odbranu protiv F-16, a Ukrajina se morala osloniti na osiromašene zračne snage koje su daleko manje i ni približno sofisticirane kao ruske.

Zapadna komanda ukrajinskog zrakoplovstva objavila je na Facebooku smrtovnicu pilotu Oleksiju Mesi, navodeći da je poginuo u ponedjeljak dok je odbijao napad, ali se ne spominje da je upravljao avionom F-16.

CNN je izvijestio da mu je nadimak bio "Moonfish" i da se 2023. uvježbavao za misije F-16.

Kijev je od početka ruske invazije pozivao saveznike da isporuče moderne avione kako bi zemlja ojačala svoju malu i staru sovjetsku flotu.

#rat #Rusija #Ukrajina #Svijet