Članak

NASTAVIMO JAČATI DRŽAVU

Pivić i Huskić građanima čestitali Dan Zeničko-dobojskog kantona

(Patria) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić su povodom 29. augusta - Dana Zeničko-dobojskog kantona, građanima uputili čestitku, te ih pozvali da zajedno nastave čuvati i jačati državu kako bi ZDK ostao kičma privrede Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

Podsjetili su da je Kulin ban 29. augusta 1189. godine izdao dubrovačkom knezu povelju kojom mu je garantovao slobodu trgovine u Bosni i ovo je najstariji očuvani pisani dokument i potvrda bosanske državnosti.

- Zato 29. august od 2013. godine slavimo kao Dan Kantona. Povelja je potvrda da je Bosna u 12. vijeku bila država sa uređenim institucijama - istakli su Pivić i Huskić.

Danas, dodali su, devet vijekova kasnije, institucije imaju jednak, ako ne i još veći značaj, jer su u sistemu parlamentarne demokratije institucije ključne za funkcionisanje pravne države, zasnovane na vladavini zakona i prava.

Obaveza svih nas, naglasili su, koji obnašamo dužnosti u vlasti je da čuvamo institucije i da se borimo da svi građani imaju jednaka prava i kvalitetne uslove za život. To je i prioritet aktuelne Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, što su pokazale konkretnim mjerama i razvojnim projektima širom Kantona

- Poštovane građanke i građani, čestitamo vam Dana Zeničko-dobojskog kantona te pozivamo da zajedno nastavimo čuvati i jačati državu i njene institucije kako bi naš kanton ostao kičma privrede Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine, kanton sa kvalitetnim ambijentom za biznis, privlačan za ulagače i mjesto sa sve boljim uslovima za ugodno življenje svih njegovih stanovnika - poručili su u čestitki Pivić i Huskić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

#KulinBan #Bosna #BosnaHercegovina #ParlamentarnaDemokratija #VladavinaZakona #KvalitetniUslovi #RazvojniProjekti #BiH #DanZDK