Članak

PREDSJEDNIK SAD-a

Biden u razgovoru sa Zelenskim obećao novu vojnu pomoć Ukrajini

Biden je potvrdio Zelenskom "nepokolebljivu podršku SAD-a narodu Ukrajine" u ratu s Rusijom.

(Patria) - Predsjednik SAD-a Joe Biden razgovarao je jučer s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim i tom prilikom najavio novi paket američke vojne pomoći Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

Biden je potvrdio Zelenskom "nepokolebljivu podršku SAD-a narodu Ukrajine" u ratu s Rusijom.

- Rusija neće pobijediti u ovom sukobu. Nezavisni narod Ukrajine će pobijediti, a SAD, naši saveznici i naši partneri, nastavit će da stoje uz njih na svakom koraku - dodaje Biden.

Paket pomoći uključuje rakete za protivvazdušnu odbranu, opremu protiv bespilotnih letjelica, protivoklopne rakete i municiju, navodi se u saopštenju.

- Ponosan sam što ćemo danas objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini - naveo je Biden u saopštenju, ne precizirajući dolarsku vrijednost pomoći.

Zvaničnik SAD-a otkrio je da će vrijednost pomoći iznositi 125 miliona dolara.

Dvojica lidera razgovarali su dan uoči Dana nezavisnosti Ukrajine, a istog dana kada je Washington najavio sveobuhvatne sankcije protiv skoro 400 pojedinaca i kompanija povezanih s ruskom agresijom na Ukrajinu.

SAD su obezbijedile ključnu vojnu podršku Ukrajini, dajući joj više od 55 milijardi dolara u oružju, municiji i drugoj sigurnosnoj pomoći otkako je Rusija počela invaziju u februaru 2022. godine.

Posljednja najava pomoći uslijedila je pošto su ukrajinske trupe pokrenule napad na rusku Kursku oblast u ofanzivi koja predstavlja prvi upad neke strane vojske na rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata.

#BijelaKuća #DolarskaVrijednost #JoeBiden #NapadNaRuskuTeritoriju #Rusija #SAD #Ukrajina #VojnaPomoć #VolodimirZelenski #Washington #Svijet